03 Νοεμβρίου, 2016

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ

 

Η ρύθμιση του χρέους πρώτο πιάτο στο τραπέζι των συνομιλιών.Ιστορική, από πολλές απόψεις, χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα 15-16 Νοεμβρίου στην Αθήνα, δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη αμερικανού Προέδρου (1999 Μπιλ Κλίντον) στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα βρίσκονται σε κομβικό σημείο καθιστούν την επίσκεψη αυτή κρίσιμη, αν όχι καθοριστικής σημασίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή, καθώς θεωρούν ότι αφενός θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τη χώρα και αφετέρου θα επηρεάσει με θετικό τρόπο τα εν εξελίξει ζητήματα (χρέος, Κυπριακό, Προσφυγικό κ.ά.).

 «Η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται, οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται», υπογράμμιζαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Κατά την εδώ παραμονή του, ο αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα από τα νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, πιθανότατα τη Λέσβο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα θα κυριαρχήσουν το ζήτημα της οικονομίας και το Προσφυγικό.

Αναμένεται να αποδώσει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί και θα υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα θα εξάρει τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την αποτελεσματική όσο και ανθρώπινη αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ενώ ως κίνηση στήριξης της χώρας μας ερμηνεύεται η φημολογούμενη επίσκεψή του στη Λέσβο.

Ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Μπ. Ομπάμα δεν μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να διαπραγματευτεί κάποιου είδους νέο οικονομικό διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά με αφορμή τις εκτιμήσεις και τα σενάρια ότι αντικείμενο του ταξιδιού, ένα από όλα, του αμερικανού Προέδρου είναι η προώθηση της ενδεδειγμένης λύσης για το ελληνικό χρέος. Συνδέουν δε την επίσκεψη στην Αθήνα με το γεγονός ότι αμέσως μετά (17-18 Νοεμβρίου) ο Μπ. Ομπάμα θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα έχει συνομιλίες με την Άνγκ. Μέρκελ.

Παρά τις διευκρινίσεις του Λ. Οίκου, το θέμα του χρέους θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς και οι ΗΠΑ επιθυμούν να δοθεί άμεσα μια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης.

Το Κυπριακό θα είναι ένα ακόμη θέμα, δεδομένου ότι οι συνομιλίες έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση τους, με τη λύση να είναι πιο κοντά από ποτέ, κάτι που διακαώς επιθυμούν και πιέζουν ασφυκτικά προς αυτήν την κατεύθυνση και οι ΗΠΑ.

Είναι λογικό ο Μπ. Ομπάμα να φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα του σε μια τέτοια εξέλιξη, λίγους μήνες πριν εγκαταλείψει τον Λ. Οίκο. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της Τουρκίας, με αφορμή και την κλιμάκωση των προκλήσεων στον ανώτατο βαθμό και με πρωτόγνωρη ένταση και έκταση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: