09 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ

 

Για χτυπήματα που θα σημάνουν την αρχή του τέλους για το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζεται ο συνασπισμός με επικεφαλείς τις ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία. Αποκλείστηκε από τον συριακό στρατό το Χαλέπι.

Μέχρι στιγμής έχουν επέλθει σημαντικές απώλειες στα ταμεία, την ηγεσία και την ενίσχυση των δυνάμεων των τζιχαντιστών με νέους μαχητές. Η αποφασιστική μάχη, όμως, αναμένεται να δοθεί από το τέλος του Οκτωβρίου στα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στην Μοσούλη και την Ράκα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες στο στρατιωτικό και το ανθρωπιστικό επίπεδο για μία επέμβαση στη Μοσούλη. Ο δρόμος άνοιξε το καλοκαίρι με την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Καγιάρα και των περιοχών γύρω από τον ποταμό Ευφράτη, περίπου 60 χλμ μακριά από την Μοσούλη.

Ο διεθνής συνασπισμός εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές δεν θα υποχωρήσουν και θα αντισταθούν σθεναρά σε μία μάχη που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο μπαίνει και η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, η Ράκα. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογος του, Μπαράκ Ομπάμα συζήτησαν την πρόταση να υπάρξει κοινή επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στη Ράκα. Ο Ερντογάν σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ φέρεται να απάντησε «κανένα πρόβλημα» στον Ομπάμα.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά την συνάντηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ και του Τούρκου ομολόγου του, Φικρί Ισίκ. «Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες επιτυχίες της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. 

Και ο Κάρτερ διαβεβαίωσε τον Ισίκ για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Τουρκίας να εκκαθαρίσει το ISIL από τα σύνορά της», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο.

«Συζήτησαν επίσης τη σημασία της ανακατάληψης της Ράκα και την ανάγκη οι τοπικές δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο. Συμφώνησαν να διατηρήσουν συχνή επικοινωνία για όλη την έκταση των αμοιβαίων συμφερόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι οι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) έχουν φύγει από την πόλη Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, όπως ζητούσε η Τουρκία. 

Η Άγκυρα έχει πει πως η YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να αποσυρθεί ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Εξάλλου, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Λονδίνο. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας προγραμματισμένης επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, προπύργιό του στη Συρία, όμως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG δεν πρέπει να είναι από εκείνες τις δυνάμεις που θα βρίσκονται στον πυρήνα της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του τέσσερις κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία καθώς οι ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιθετική επιχείρηση για να καθαρίσουν μια έκταση στα τουρκοσυριακά σύνορα από τζιχαντιστές και να αποτρέψουν κούρδους μαχητές να κερδίσουν εδάφη. 

Όπως τόνισαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, απέκτησαν τον έλεγχο των περιοχών Καντάρα, Ες Σεχίντ, Αλ Χουμράν και Τασλιχουγιούκ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: