09 Σεπτεμβρίου, 2016

ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ “ΝΟΤΙΟΙ” ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Σύνοδος του “ευρωπαϊκού νότου” σήμερα στην Αθήνα. Οι πιο καταπιεσμένοι της ΕΕ κατάφεραν μετά από έξι χρόνια επιβολής του αποτυχημένου γερμανικού οικονομικού μοντέλου, τουλάχιστον να συναντηθούν! Είναι ένα βήμα το οποίο δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμούμε, ούτε να το υποτιμήσουμε.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι ότι αυτό που ξέραμε ως ΕΕ έχει μπει στο δρόμο χωρίς επιστροφή προς τη διάλυσή της…Την οποία δεν μπορεί να την χρεωθεί ο “καταπιεσμένος νότος”. Η προσφυγική κρίση απέδειξε ότι η ΕΕ είναι ήδη κατακερματισμένη σε τρία τουλάχιστον κομμάτια. Τους “βόρειους”, τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και εμάς τους νότιους.

Κάποιοι Γερμανοί ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη Σύνοδο του νότου στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της Die Welt: «Την Παρασκευή συναντώνται οι ηγέτες των κρατών της νότιας Ευρώπης σε μια μίνι σύνοδο κορυφής στην Αθήνα. Μετά το Brexit σχεδιάζουν να αυξήσουν την επιρροή τους.

Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt για την αυριανή Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της Ε.Ε. «Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας “Ανάπτυξη ή λιτότητα”. Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη.

Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει. To “Club Med” μυρίζεται πρωινό ευνοϊκό αεράκι μετά το Brexit. Πρόκειται για την απαρχή μια σειράς από άλλες τέτοιες συναντήσεις.

Να γίνουν οι μεσογειακές χώρες οι χώρες που δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη, αυτό είναι τουλάχιστον το όραμα των συμμετεχόντων. Η χρονική συγκυρία της συνάντησης δεν είναι συμπτωματική. Γίνεται μια βδομάδα πριν την έκτακτη σύνοδο κρυφής στη Μπρατισλάβα», γράφει η Welt.

«Οι χώρες του “Club Med” φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

Η Welt αφού κάνει μια αναφορά στις διαφορετικές αντιλήψεις άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λ.χ. για το προσφυγικό καταλήγει: «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. 

Ο άξονας Παρισιού – Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: