09 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας» αναφέρει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο στο Ζάππειο. Στόχος μας να ενώσουμε, συνεχίζει ο Αλ.Τσίπρας.

Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης που αγνοείται στη Ν.Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Πάνω από 1.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τη Σύνοδο των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. 

Που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα και στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Εντός της ημέρας, το αργότερο μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες για την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες εθνικής εμβέλειας οι προσωρινοί υπερθεματιστές.

Στο Λονδίνο βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, για Σύνοδο με δεκάδες ομολόγους του και στη συνομιλία του με δημοσιογράφους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Στη πρώτη γραμμή, η άδεια του κ. Καλογρίτσα.

Κόσμος:Επισκεπτόμενος την Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως η Άγκυρα «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί». Η Συμμαχία, είπε, «καλωσορίζει τις προσπάθειες» της Τουρκίας απέναντι στην τζιχαντιστική ISIS. Την ώρα που ο συριακός στρατός περικύκλωσε εκ νέου τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με στόχο την συμφωνία για παύση πυρός συνεχίζονται με τους ΥΠΕΞ να συναντώνται στη Γενεύη -και την Ουάσινγκτον να διαμηνύει πως η «υπομονή της έχει όρια». 

Την ίδια στιγμή, 70 ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον ΟΗΕ ότι επιτρέπει στη Δαμασκό να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης την ανθρωπιστική βοήθεια και σταματούν τη συνεργασία στην παροχή πληροφοριών.

Αναφορές από τους σύρους αντικαθεστωτικούς θέλουν αρχηγικό στέλεχος του πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα, το οποίο προηγουμένως είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα, να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Χαλεπίου. Ορισμένες αναφορές θέλουν τον αρχηγό της ομάδας, τον Αμπού Ομάρ Σαρακέμπ να σκοτώθηκε σε κρησφύγετο στο χωριό Καφρ Ναχά, δυτικά της πόλης του Χαλεπίου.

Κύμα αντιδράσεων σε όλη τη διεθνή κοινότητα προκάλεσε αμέσως η νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, με φωνές για νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιόνγκγιανγκ, ακόμη και από τη Γαλλία τα ξημερώματα. 

Μέσα στις πρώτες ώρες, Νότιος Κορέα και Ιαπωνία καταδίκασαν εγείροντας την απειλή κυρώσεων, «αντίθετη» δήλωσε η Κίνα ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν πως θα συνεργαστούν με Σεούλ και Τόκιο αλλά και Κίνα και Ρωσία ώστε να ασκηθεί πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς. Αναταραχή και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή φέρεται να πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αρχικά τα ΜΜΕ της Σεούλ και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ. Στην περιοχή καταγράφηκε μάλιστα δόνηση 5,3 βαθμών. Η ανησυχία στην περιοχή είναι μεγάλη.

Οικονομία:Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητάει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), διαπιστώνοντας ότι «απαξιώνονται σε πολλές περιπτώσεις περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου». Μείωση, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, στα 5,534 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, από 5,930 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Εάν σε αυτά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τα φέσια του Δημοσίου ανέρχονται τον Ιούλιο σε 6,890 δισ. ευρώ από 7,241 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική εν όψει του Eurogroup που θα εξετάσει την πορεία αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου, από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, με αντικείμενο την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και άλλων καταναλωτών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Παρατείνεται για τρεις εβδομάδες, έως τις 3 Οκτωβρίου, η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της εταιρίας σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ΕΕΣΣΤΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Με σημαντική πτώση έκλεισε την Πέμπτη η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην επεκτείνει προς το παρόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2017. Υπεραπέδωσε η μετοχή της Eurobank και του ΟΠΑΠ, ενώ μεγάλη πτώση σημείωσε η μετοχή της Coca Cola HBC.O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 566,58 μονάδες, με πτώση 1,47%.

Αθλητισμός:Η ΠΑΕ Αρης ανακοίνωσε την απόκτηση του Ραφίκ Τζεμπούρ δημιουργώντας αίσθηση στην λήξη των μεταγραφών. Ο 32χρονος αλγερινός διεθνής επιθετικός βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία της ΠΑΕ Αρης και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Θεσσαλονικης.

Ερευνα για τον Ολυμπιακό διεξάγει η UEFA και παράλληλα ζητά να ενημερωθεί επισήμως για την εισήγηση του εισαγγελέα, Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Το θέμα αποκάλυψε το Press Association Sport που επικαλείται δηλώσεις από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος συγκεκριμένα τονίζει:

«Η UEFA επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον Ολυμπιακό. Επιπροσθέτως, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η UEFA έστειλε επίσημο αίτημα προκειμένου να λάβει αντίγραφο της εισήγησης του εισαγγελέα». Πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ υπέβαλαν (ως όφειλαν) την Πέμπτη τις παραιτήσεις τους, καθώς έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της «Κάρτας Υγείας».

Πρόκειται για τους Ευάγγελο Τοπολιάτη, Γιώργο Καραμελίδη, Ευάγγελο Μαζαράκη, Νικόλαο Προύντζο και Ιωάννη Οικονομίδη, ενώ όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα συμβεί την Παρασκευή και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη.

Απίστευτο και όμως… ελληνικό! Δύο μέρες πριν από τη σέντρα της Σούπερ Λιγκ και μάλιστα έπειτα από αναβολή δύο εβδομάδων, οι θεσμοί…αποφάνθηκαν ότι η Βέροια δεν δικαιούται να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα!

Συγκεκριμένα, η ΕΕΑ δεν χορήγησε πιστοποιητικό άδειας στη «βασίλισσα» του βορρά, κρίνοντας πως ο φάκελος που κατέθεσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, στον οποίο έχουν παραχωρηθεί οι μετοχές από τον Θόδωρη Καρυπίδη, είχε πολλές ελλείψεις!Ορίστηκαν από την ΚΕΔ οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» στην πρεμιέρα της φετινής Σούπερ Λιγκ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: