31 Αυγούστου, 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΑ

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνομολόγηση εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με συμφωνία που υπέγραψαν, την Τετάρτη, στη Λευκωσία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι "υπογράψαμε τη πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο".

Ουσιαστικά, εξήγησε, "σήμερα υπογράψαμε την συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα".

Σε ερώτηση ως προς το πότε θεωρούν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες είναι μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του.

Από πλευράς του, ο Αιγύπτιος Υπουργός χαρακτήρισε ορόσημο τη σημερινή υπογραφή της πρώτης Συμφωνίας, από μια σειρά συμφωνιών, και πρόσθεσε ότι "μιλάμε για την έλευση του κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο είτε για να πωληθεί στην (εγχώρια) αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα βήμα που περιμέναμε να συμβεί, είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό και προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα που είναι μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα. Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μαζί με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στις δύο χώρες για την πώληση και τη μεταφορά του αερίου".

Επεσήμανε τη στήριξη του Προέδρου της Αιγύπτου και του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη συναντίληψη και μεγάλος ενθουσιασμός για αυτή την ευκαιρία που αποτελεί μέρος της μεγάλης συνεργασίας των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι προσβλέπει σε μια ταχεία διαδικασία, προσθέτοντας ότι "θα αρχίσουμε άμεσα τις συζητήσεις μας για να τεθεί ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα".
 
Ερωτηθείς αν αυτή η Συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο παρά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο κοίτασμα "Ζορ", ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι "ναι, αυτό επιβεβαιώνει την επιθυμία της Αιγύπτου για το κυπριακό αέριο. 

Η Αίγυπτος είναι μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό, είναι μεγάλη αγορά και έχει επίσης μια μοναδική γεωγραφική θέση για τη διαμετακόμιση του εμπορίου, παγκοσμίως. Μιλάμε για ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου και η αγορά στην Αίγυπτο μεγαλώνει γρήγορα, ενώ την ίδια ώρα προβαίνουμε σε κάποια βήματα, με τα οποία θα αναπτύξουμε μια ανεξάρτητη αγορά φυσικού αερίου, όπου όλο το αέριο θα χρειάζεται για εσωτερική κατανάλωση και για εμπορικοποίηση".

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το πόσο σύντομα το κυπριακό αέριο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, είπε ότι "αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού", καθώς και στην επιτυχή διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους.

Σε ερώτηση αν η παρούσα κατάσταση στην αγορά αερίου επιβραδύνει τις διαδικασίες, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την ενέργεια του μέλλοντος, που θα αντικαταστήσει πολλές συμβατικές πηγές ενέργειας
    
    

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: