31 Αυγούστου, 2016

Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Η πρώτη προγραμματισμένη εμπορική πτήση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας σε διάστημα περισσοτέρων των 50 χρόνων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αβάνας.

Η JetBlue Airways Corp, είναι η πρώτη μιας σειράς αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που θα πραγματοποιεί πτήσεις από το Φορτ Λοντερντέιλ στη Φλόριντα με προορισμό την Σάντα Κλάρα, πόλη που βρίσκεται στην κεντρική Κούβα.

Μεταξύ των επιβατών στο αεροσκάφος Airbus A320 των 150 θέσεων, θα είναι ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Άντονι Φοξ, ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue, Ρόμπιν Χέις, όπως επίσης δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και αξιωματούχοι.

Η πρώτη αυτή εμπορική πτήση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα μετά από περισσότερο από μισό αιώνα «πάγου» θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική αναθέρμανση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στους δύο ψυχροπολεμικούς εχθρούς.

Η πτήση, της εταιρείας JetBlue, θα απογειωθεί από το Φορτ Λόντερτνεϊλ της Φλόριντας και θα προσγειωθεί στην πόλη Σάντα Κλάρα, στην κεντρική Κούβα, όπου βρίσκεται ο τάφος του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Με βάση την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν έως και 110 πτήσεις ανά ημέρα ανάμεσα στις δύο χώρες, με απευθείας πτήσεις από πόλεις όπως το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια και η Μινεάπολη.

Ουάσιγκτον και Αβάνα αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2015, μετά από πολύμηνες προσπάθειες που περιελάμβαναν ιστορική πρώτη επίσημη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο.

Λόγω του συνεχιζόμενου αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα, οι αμερικανοί πολίτες δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επισκεφτούν το νησί ως τουρίστες. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επιτρέπει πλέον τη μετάβαση στην Κούβα για 12 διαφορετικούς λόγους ταξιδιού, όπως για πολιτισμικές ή εκπαιδευτικές επαφές.

Οι απευθείας εμπορικές πτήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα υπολογίζεται ότι διακόπηκαν πριν σχεδόν 55 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Πυραυλικής Κρίσης της Κούβας, το 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια: