20 Αυγούστου, 2016

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΕΘΕΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου άμυνας του Ιράν, Χοσέιν Ντεγκάν, οι συριακές αρχές ζήτησαν από την Τεχεράνη να διαθέσουν στη Ρωσία μια ιρανική αεροπορική βάση στο Χαμαντά.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρειάζονται το αεροδρόμιο για την καταπολέμηση των τρομοκρατών, ανέφερε το πρακτορείο RIA Novosti το Σάββατο, επικαλούμενη τον υπουργό.

Ρωσικά βομβαρδιστικά πετούν στην Χαμαντάν για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα ή οπλισμό, δήλωσε ο Ντεγκάν. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Ιράν δεν έχει σχέδια για την παροχή στη Ρωσία άλλων βάσεων του, αλλά αν αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα.

Μια μέρα πριν, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι κοινές δράσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας δεν σηματοδοτούν τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού. Επεσήμανε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών δεν αντικαθιστά τα υπάρχοντα πλάνα για επίλυση της κρίσης». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήρε τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Ο Ιρανός ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσφέρθηκε να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση για να συζητηθούν τρόποι για την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ρωσικά αεροσκάφη, που βασίζονται στο Ιράν, διεξάγουν επιτυχείς επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστικών δυνάμεων. Την Πέμπτη, βομβαρδιστικά έπληξαν θέσεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) στην επαρχία του Ντέιρ αλ-Ζορ στη Συρία.

Νωρίτερα, ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις διεξήγαν αεροπορικές επιθέσεις από την αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πτήσεις σε μεγάλες αποστάσεις από αεροδρόμια στο Βόρειο Καύκασο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: