20 Αυγούστου, 2016

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

 

Κλιμάκιο ερευνητών θα στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Τουρκία το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να διερευνήσει επί τόπου τις καταγγελίες της Άγκυρας περί εγκληματικής δραστηριότητας του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αποστολή του αμερικανικού κλιμακίου αποφασίστηκε λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα, στις 24 Αυγούστου. Η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοση του 75χρονου Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου κατοικεί μόνιμα από το 1999, και κατηγορεί τον ιμάμη ότι ήταν ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg επισήμανε ωστόσο ότι τα επίσημα στοιχεία που έχει παρουσιάσει έως τώρα η Τουρκία στις ΗΠΑ δεν αφορούν τη φερόμενη εμπλοκή του στο πραξικόπημα, αλλά τη φερόμενη εγκληματική δράση του Γκιουλέν πριν τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Ήδη από τον Μάιο η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση το εκτενές δίκτυο σχολείων, επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι ο ιεροκήρυκας είχε δημιουργήσει μία «παράλληλη δομή» στην Τουρκία με απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. 

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι εν τέλει οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Γκιουλέν. Παρά τις τουρκικές πιέσεις ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. 

Που σημαίνει ότι αμερικανικό δικαστήριο θα πρέπει στο τέλος της διαδικασίας να κρίνει το κατά πόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για τη δράση του Γκιουλέν.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: