28 Αυγούστου, 2016

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ...ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

 

Αν επρόκειτο για προεδρικές εκλογές, κανείς δεν θα είχε την παραμικρή αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, άλλωστε, απολαμβάνει ποσοστά δημοτικότητας του επιπέδου ενός... τσάρου και μάλιστα σε περίοδο ενός πολέμου στον οποίο τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες, όπως όντως συμβαίνει στη Συρία, την Ουκρανία και αλλού.

Έτσι, εάν στήνονταν κάλπες, είναι βέβαιο ότι θα σάρωνε όλους τους αντιπάλους του χωρίς ιδιαίτερο κόπο - ίσως, μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια τα οποία θέλουν τον ίδιο και τους συνεργάτες του να επισπεύδουν κατά ένα περίπου χρόνο τις εκλογές, οι οποίες κανονικά πρέπει να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018, έτσι ώστε να διασφαλίσει την κυριαρχία του τουλάχιστον ως το 2023.

Για την ώρα, πάντως και μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, ο 63χρονος πρόεδρος θα μετρήσει τις δυνάμεις του στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες επίσης επισπεύστηκαν κατά τρεις περίπου μήνες, με απόφαση της Δούμας, η οποία ελέγχεται από το δικό του κόμμα, την Ενιαία Ρωσία.

Που σήμερα ελέγχει τις 238 από τις 450 έδρες. Σε αυτή δε την αναμέτρηση, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα -έστω κι αν οι πιθανότητες να αλλάξει το πρώτο κόμμα είναι πρακτικά αμελητέες. Βλέπετε, ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ μπορεί να θεωρείται της απολύτου εμπιστοσύνης του Πούτιν (αν όχι... μαριονέτα του), σε καμία όμως περίπτωση δεν διαθέτει τη δική του ακτινοβολία και δημοτικότητα.

Καθώς, λοιπόν, οι Ρώσοι γνωρίζουν πως όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Κρεμλίνο, με τη Δούμα απλώς να τις εγκρίνει και την κυβέρνηση να τις υλοποιεί, δεν αποκλείεται να επιλέξουν αυτή την αναμέτρηση ώστε να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, κυρίως για τα οικονομικά «ζόρια».

Που περνούν την τελευταία διετία, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των κρατικών εσόδων που προκαλεί η «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου, που έχει ως συνέπεια την αύξηση στις τιμές βασικών εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών.

Έτσι και επειδή είναι γνωστό ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη, ο Μεντβέντεφ έριξε το πρώτο «καρότο» στα εκατομμύρια των Ρώσων συνταξιούχων, προαναγγέλλοντας αυξήσεις στο μηνιαίο εισόδημά τους, αλλά και μια εφάπαξ ενίσχυση στις αρχές του επόμενου έτους. Φυσικά, τα... προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε έκπληξη δεν εξαντλούνται εκεί.

Έχοντας διδαχθεί και από την εμπειρία των εκλογών του 2011, όταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με βασικό σύνθημα «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», το πανίσχυρο προεδρικό σύστημα ακολουθεί αυτή τη φορά διαφορετική τακτική:

Χωρίς να παραβιάζει (τουλάχιστον φανερά) τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας, φροντίζει αφενός να κρατά την αντιπολίτευση διασπασμένη και, αφετέρου, προωθεί τη συστηματική συκοφάντηση των ηγετών της αντιπολίτευσης (διαρρέοντας από περιπτώσεις διαφθοράς μέχρι σεξουαλικά σκάνδαλα...), έτσι ώστε να είναι πολύ δύσκολο σε οποιοδήποτε από τα δεκάδες κόμματα που υπάρχουν να περάσει το όριο του 5% και να εισέλθει στη Δούμα.

Παράλληλα, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο εκλογικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Γερμανίας, που ενώ με την πρώτη ματιά μοιάζει πιο δημοκρατικό, στην ουσία εγγυάται ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της Ενιαίας Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, με αναλογικό σύστημα κατανέμονται πλέον μόνο οι μισές έδρες, ενώ οι υπόλοιπες προκύπτουν από την πλειοψηφία σε μονοεδρικές περιφέρειες, όπου οι μεμονωμένοι υποψήφιοι ή οι εκλεκτοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται μπροστά σε εμπόδια τα οποία συχνά αποδεικνύονται ανυπέρβλητα.

Μετά από όλα αυτά, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η «οχύρωση» του πουτινικού στρατοπέδου είναι κάτι παραπάνω από επαρκής απέναντι στον οποιονδήποτε φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ρόλο αξιόπιστης και (σχετικά, έστω) ισχυρής αντιπολίτευσης.

Σε βαθμό, μάλιστα, που σε πρόσφατη ανάλυσή του το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg να χαρακτηρίζει την αναμέτρηση της 18ης Σεπτεμβρίου ως «την πιο βαρετή» σε ολόκληρο τον κόσμο για το 2016.

Στην περίπτωση δε που τα κόμματα τα οποία θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή είναι τα ίδια με την απερχόμενη -στην οποία η δήθεν αντιπολίτευση στήριζε σύσσωμη Πούτιν και κυβέρνηση σε όλα τα κρίσιμα θέματα- θα έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: