28 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και η συνεργασία των δύο χωρών, βρίσκονται στο επίκεντρο της ανεπίσημης συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κρήτη.

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Κέρκυρας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, λόγω τεχνικής βλάβης σε μετασχηματιστή τοπικού υποσταθμού. Οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα.

«Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική Φλώρινα μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό.

«Πρέπει να περάσουμε στην επίθεση, για να σώσουμε τα δικαιώματα του ανθρώπου». Αυτή είναι η άποψη του Δημήτρη Χριστόπουλου, ενός ανθρώπου που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο από 20 χρόνια, και τον ίδιο αγώνα θα συνεχίσει ως πρόεδρος μίας από τις σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH).

«Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δε μπορεί να πείσει πλέον το λαό, ο οποίος γνωρίζει ότι ο ίδιος θα είναι πάλι ο χαμένος, ενώ κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο» δηλώνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού με την οποία ζητά συγκεκριμένα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κόσμος:Τουλάχιστον 35 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πυρά του τουρκικού πυροβολικού και βομβαρδισμούς τουρκικών αεροσκαφών στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα διεξάγει επιχείρηση για να πλήξει ταυτόχρονα την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τους κούρδους πολιτοφύλακες, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει τη μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ στην Κύπρο ή την Ιορδανία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του Βερολίνου για το θέμα.

Αυτή την εβδομάδα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία: ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, αν και δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Τα δημόσια μουσεία της Ιταλίας θα δώσουν τα κυριακάτικα έσοδά της στην ανοικοδόμηση του Αματρίτσε και άλλων περιοχών της κεντρικής Ιταλίας που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 290 άτομα.

Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν επιθυμεί τέταρτη υποψηφιότητα της προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η κυριακάτικη Bild.

Οικονομία:Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα έχουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από αύριο Δευτέρα θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Και ενώ έρχονται από την Δευτέρα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για το 2016, η κυβέρνηση μελετά τρόπους απορρόφησης των κραδασμών που ο συγκεκριμένος φόρος προκαλεί. Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, θέλουν τον πρωθυπουργό να υπόσχεται από την ΔΕΘ ριζικό μετασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ.

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στις Αχαρνές το πέμπτο κατάστημα στην Ελλάδα της διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων JYSK, με βάση το πενταετές πλάνο που προβλέπει δίκτυο 40 καταστημάτων σε όλη την χώρα.

Ανοίγει η αγορά των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας, με το δίκτυο του ΟΣΕ να ετοιμάζεται, για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του, να υποδεχτεί στις ράγες του καινούργια τρένα ιδιωτικών σιδηροδρομικών εταιρειών.

Αθλητισμός:Ο Φάνης Γκέκας άνοιξε λογαριασμό με την Σιόν στην Ελβετία την τρέχουσα σεζόν. Ο 36χρονος Ελληνας επιθετικός, που αντικαταστάθηκε στο 66’ από τον Ακόλο, πέτυχε (7’) το πρώτο γκολ της ομάδας του Ζέντλερ, στη νίκη (3-1 ) επί της Βαντούζ. Καρλίτος (48’) και Ιταπερούνα στις καθυστερήσεις (91’) τα άλλα δύο γκολ της Σιόν, ο Μπούνερ (82’) σκόρερ της Βαντούζ. 

Ντέρμπι... με τα όλα του έγινε στο «Σαν Πάολο» της Νάπολι, όπου οι «παρτενοπέι» επικράτησαν με 4-2 της Μίλαν, η οποία τελείωσε το ματς με 9 παίκτες! Λάτσιο και Γιουβέντους μπήκαν «με το δεξί» στη Serie A, ωστόσο, από σήμερα Κυριακή, η «Μεγάλη Κυρία» είναι αυτή που έκανε το 2Χ2 στο «Ολίμπικο», επικρατώντας με 1-0 των «λατσιάλι» στο ένα από τα δύο μεγάλα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής (το βράδυ παίζουν, Νάπολι-Μίλαν).

Πολύ δύσκολη νίκη επί της Θέλτα, εκ των αντιπάλων του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League, πέτυχε η Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Με 0/2 ξεκίνησε η Βαλένθια τη φετινή περίοδο.

Οι «νυχτερίδες» ηττήθηκαν και στην έδρα της Εϊμπάρ (0-1), ενώ η Σοσιεδάδ πέτυχε την πρώτη εφετινή της νίκη στην Παμπλόνα, με 2-0 επί της Οσασούνα. «Συγκάτοικοι» στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος είναι, έστω και προσωρινά, Γκινγκάμπ και Νις. Η πρώτη πέρασε με «διπλό» από την έδρα της ουραγού, Νανσί (2-0).

Ενώ η δεύτερη παραχώρησε ισοπαλία εντός έδρας στη Λιλ (1-1) κι έχασε την ευκαιρία να περάσει μόνη στην κορυφή μετά από 3 αγωνιστικές. «Ηλεκτροσόκ» για τη Λιόν, που ηττήθηκε 4-2 από τη Ντιζόν. Η Ολιμπίκ προερχόταν από δύο διαδοχικές νίκες, ενώ προκρίθηκε και στους ομίλους του Champions League.

Παίκτης της ΑΕΚ είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο 29χρονος διεθνής «επαναπατρίζεται» μετά από 3,5 χρόνια καριέρας στην Ιταλία και θα φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα για τα επόμενα 2+1 χρόνια.

Η συμφωνία επετεύχθη χθες, Σάββατο, στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ απέναντι από την κεντρική θύρα του Ολυμπιακού Σταδίου, μετά από τις τελικές διατυπώσεις που διήρκεσαν αρκετές ώρες, κι αφού μεσολάβησε το φιλικό με τον Απόλλωνα το οποιο ο Χριστοδουλόπουλος παρακολούθησε διά ζώσης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: