03 Αυγούστου, 2016

ΦΑΣΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

H συζήτηση στη Γερμανία, για την εμπλοκή της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού), στο εσωτερικό της χώρας έχει φουντώσει. Η εμπλοκή αυτή αφορά στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας, στην διαχείριση της οποίας θα συνδράμει ο στρατός. Αυτό τουλάχιστον θα ήθελε η υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρά το γεγονός ότι η εσωτερική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, το γερμανικό σύνταγμα δεν αποκλείει και την εμπλοκή του στρατού σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στο εσωτερικό, κυρίως όταν η χώρα πλήττεται από φυσικές καταστροφές.

Το δε σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει αποτελέσει ακόμη αντικείμενο κοινής άσκησης στρατού και αστυνομίας στη Γερμανία. Στην παρούσα φάση το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει τις πρώτες κοινές ασκήσεις αστυνομίας και στρατού. «Είναι προτιμότερο να προετοιμαστείς για ένα φρικτό τρομοκρατικό σενάριο παρά να σου επιρρίψουν αργότερα ότι δεν το έκανες», είπε πρόσφατα η φον ντερ Λάιεν.   

Μάλιστα η Καγκελάριος Μέρκελ είπε πως: «Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, τις οποίες και μπορούσε να πραγματοποιήσουμε σύμφωνα με το ισχύων συνταγματικό πλαίσιο, και στις οποίες μπορεί να εμπλακεί, υπό την καθοδήγηση των εκάστοτε αστυνομικών αρχών, και η Bundeswehr».

Φυσικά υπάρχουν κα οι αντίθετες φωνές. Η αντιπολίτευση θεωρεί πως τέτοιες απόψεις είναι ψήφος δυσπιστίας στην Αστυνομία και ένδειξη, προς τους τρομοκράτες πως η Γερμανία είναι διάτρητη στο εσωτερικό της. Τέλος μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης φοβάται, μείωση των πολιτικών ελευθεριών και μία, de facto, στρατικοποίηση της γερμανικής κοινωνίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: