03 Αυγούστου, 2016

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

Mέχρι το Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί τι μέλλει να γίνει, βραχυπρόθεσμα, με το θέμα του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση, μέχρις στιγμής, κινείται στα θέματα των επιτοκίων και της εξομάλυνσης πληρωμής των δόσεων.

Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων του ESM και της ελληνικής πλευράς, γίνονται χωρίς τυμπανοκρουσίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Λουξεμβούργο. Τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές είναι, σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

-Οριστικοποίηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Όπως ήδη αναφέρθηκε η συζήτηση έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς και μία σειρά προτάσεων έχουν μπει επί τάπητος. Η λύση μπορεί να αφορά απλήρωτα τοκοχρεολύσια και συγκεκριμένα την εξομάλυνση αποπληρωμών κατ΄έτος.

-Κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Για το 2018 το πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνέχεια να πέσει στο 2% ή 2,5%. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πιο κοντά τη μείωση της φορολογίας, που κρίνεται απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τέλος τονίζεται ότι το ΔΝΤ παραμένει σε ρόλο, όμως, παρατηρητή καθώς περιμένει να δει αν θα μπορέσει να γίνει, έστω και ελάχιστα, βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: