03 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει στην ΕΕ πως χρειάζεται «plan B» για τη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό, καθώς η Άγκυρα εγείρει απειλές για υποχώρησή της. Η Αθήνα παρακολουθεί «εξαιρετικά ανήσυχη» το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας, ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας στην Bild, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κίνησης στο πεδίο της ανακατανομής προσφύγων.

Σε κατάσταση εγρήγορσης θέλει να κρατήσει την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ήδη έχει παραγγείλει από τους υπουργούς του εισηγήσεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ και τη δεύτερη αξιολόγηση και συγχρόνως έχει ζητήσει φακέλους για την υποστήριξη των τριών πυλώνων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού (αναπτυξιακό, θεσμικό, κοινωνικό).

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος μέσα στο κελί του. Ο 77χρονος πρώην υπουργός και καταδικασθείς για τις μίζες στα εξοπλιστικά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του σωφρονιστικού καταστήματος, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς τα χτυπήματα ήταν σφοδρότατα.

Ρυθμίσεις για την επίσπευση διοικητικών ζητημάτων που αφορούν την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Υποχωρεί ελαφρά το κύμα καύσωνα που ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια, ενώ θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.

Κόσμος:Μαίνονται οι συγκρούσεις ομάδων αντικαθεστωτικών με τις δυνάμεις του συριακού στρατού στο Χαλέπι, με τις πρώτες να προσπαθούν να σπάσουν την πολιορκία γύρω από τις περιοχές στην πόλη που έχει χάσει η συριακή κυβέρνηση. Συγκλίνουσες αναφορές μιλούν και για επιδρομές από ρωσικά αεροσκάφη, ενώ τις ανησυχίες εντείνουν οι καταγγελίες για επίθεση με αέριο χλώριο σε κοντινό χωριό.

Στη Νικαράγουα των αρχών της δεκαετίας του 1980 ήλθαν στην εξουσία οι Σαντινίστας υπό τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο ίδιος έγινε και πάλι πρόεδρος το 2007 και από τότε δεν αφήνει με κανένα τρόπο την εξουσία. Πλέον στο παιχνίδι μπαίνει και η πανίσχυρη, «αιώνια συντρόφισσα» και σύζυγος Ροσάριο Μουρίγιο.

Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία ενώ ο υποψήφιος του κόμματος για το Λευκό Οίκο αρνήθηκε να υποστηρίξει δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα αυτή τη στιγμή του κόμματος που δοκιμάζονται στην κάλπη: Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, η ενότητα είναι άγνωστη λέξη στους Ρεπουμπλικανούς. 

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Τραμπ αντεπιτίθεται στις ηχηρές επικρίσεις του Ομπάμα, ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ λέει πως οι ακρότητες του μεγιστάνα «προκαλούν αναγούλα»... Τουλάχιστον 22 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση γέφυρας σε οδική αρτηρία που συνδέει την πόλη της Βομβάης με την Γκόα, στην δυτική Ινδία. 

Να αγνοήσει η Πράγα εντελώς τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό και να μην υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα κάλεσε ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν το Κοινοβούλιο της χώρας του, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης στο ζήτημα. Οι αντιδράσεις από την Κομισιόν ήταν άμεσες, κατηγορώντας τον Τσέχο πρόεδρο ότι αποδυναμώνει εν γένει την δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

Οικονομία: «Τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο, ωστόσο, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου. Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας με τον ΦΠΑ στο 24%. Τα έσοδα Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο.

Την πλήρωση, προσωρινά, των κενών θέσεων διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου από ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου και ένα ανώτερο στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Ιούνιο. «Αναμένουμε κάποιες ήσσονες εισροές καταθέσεων τους προσεχείς μήνες» αναφέρει ο οίκος.

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυστηροποίηση των ποινών για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων με αύξηση των προστίμων, λουκέτα σε επιχειρήσεις και απαγόρευση επαναδραστηριοποίησης στην αγορά του υπεύθυνου της επιχείρησης και των συγγενών του μέχρι δεύτερου βαθμού επί μία δεκαετία προβλέπει τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αθλητισμός:Με τρία γκολ στις καθυστερήσεις(!), ο ΑΠΟΕΛ νίκησε 3-0 τη Ρόζενμποργκ και προκρίθηκε στα πλέι οφ του Champions League. Οι πρωταθλητές Κύπρου είχαν ηττηθεί 2-1 στο πρώτο ματς στο Τροντχάιμ και ο αποκλεισμός έμοιαζε αναπόφευκτος όταν συμπληρώθηκαν 90 λεπτά αγώνα.

Όμως, ο Γιάννης Γιαννιώτας που αγωνίζεται ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, δεν είχε πει την... τελευταία λέξη. Με την «ψυχή στο στόμα» πέρασε η Λουντογκόρετς από τη Σερβία, βαριά ήττα και αποκλεισμός για τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στην Ιρλανδία.

Με προπόνηση στο γήπεδο της Τούμπας, μετά από αρκετή ώρα καθυστέρηση στην άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον αυριανό αγώνα, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, με τον ΠΑΟΚ, ο Αγιαξ.

Παιχνίδι που τα στελέχη του έχουν την πεποίθηση πως θα φέρουν εις πέρας με επιτυχία, ώστε να έχει η ομάδα παρουσία στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Σε ρυθμούς Άγιαξ κινούνται στον ΠΑΟΚ αφού σήμερα ο «δικέφαλος» του Βορρά υποδέχεται τους Ολλανδούς στη ρεβάνς του 1-1 από τον πρώτο αγώνα.

Στο πλαίσιο του γ' προκριματικού γύρου του Champions League. «Οι παίκτες μου πρέπει να δείξουν ότι είναι άντρες» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Βλάνταν Ίβιτς, θέλοντας να «τσιγκλίσει» τον εγωισμό των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, ενώ τόνισε ότι περιμένει η ομάδα του να είναι ακόμα καλύτερη σε σχέση με το ματς στην Ολλανδία.

Χωρίς τον Γιάκομπ Γιόχανσον πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ η προτελευταία προπόνηση της ΑΕΚ  εν όψει της ρεβάνς της 3ης προκριματικής φάσης του Europa League. Συγκεκριμένα ο Σουηδός μέσος δεν προπονήθηκε, καθώς είχε υψηλό πυρετό και ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα γεγονός που κρίνει αμφίβολη τη συμμετοχή του για το ματς με τους Στεφανουά.

Χωρίς κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Παναθηναϊκού επί ελληνικού εδάφους. Οι «πράσινοι» αναχωρούν την Τετάρτη για τη Στοκχόλμη, όπου το βράδυ της Πέμπτης θα αντιμετωπίσουν την ΑΪΚ στη ρεβάνς του υπέρ τους 1-0 για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: