04 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην Ολομέλεια εισέρχεται η διάταξη του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που προβλέπει την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι θα την καταψηφίσουν, προκαλώντας μίνι κυβερνητικό ρήγμα.

Μπλόκο στις αθρόες εισαγωγές φθηνού γάλακτος που βαφτίζεται ελληνικό βάζει η κυβέρνηση με την κατάρτιση εθνικής νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Προσπαθούμε με σύνεση, βλέποντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά να ενεργήσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στο ζήτημα των καταλήψεων.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Πέμπτη σε διάφορες περιοχές της χώρας προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η Σουηδία αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα.

Δημιουργώντας διεθνές προηγούμενο και για την περίπτωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα, που έφτασαν με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο.

Κόσμος: Καθώς σκόρπιες φωνές υψηλόβαθμων στελεχών από τους Ρεπουμπλικανούς εκφράζουν δυσφορία για τις αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος για το Λευκό Οίκο επιμένει πως «η εκστρατεία του είναι πιο ενωμένη από ποτέ».

Ο συνυποψήφιός του, πάντως, Μάικ Πενς διαφοροποιήθηκε και έδωσε υποστήριξη στον Πολ Ράιαν. Την ίδια ώρες, διαρροές στα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στελέχη του «ρεπουμπλικανικού κατεστημένου» σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο τον Τραμπ καλώντας τον να αλλάξει ρότα.

Την ετοιμότητά της Ιταλίας, όπως ακουγόταν εδώ και ημέρες στη Ρώμη, να παραχωρήσει τις βάσεις της (κυρίως τη Σιγκονέλα στη Σικελία) στις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν ξεκινήσει επιδρομές στη Λιβύη με στόχο θέσεις της ISIS διαμήνυσε η κυβέρνηση.

Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας ανέφερε πως υπάρχει επαρκής νομιμοποίηση, καθώς η λιβυκή κυβέρνηση έχει ζητήσει ξένη συνδρομή. Διαφωνεί το M5S του Μπέπε Γκρίλο. Ως «διπλωματικές φαντασίες» απορρίπτει ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. 

Η Βιέννη -που έχει καλέσει σε αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τη συμφωνία στο προσφυγικό- υποστηρίζει πως η σχέση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διαμορφωθεί σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, σημειώνοντας πως η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος της Ευρώπης.

Mόνο 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πολύ λιγότεροι από τους 50 που ανέμεναν οι διοργανωτές την περασμένη εβδομάδα.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και πέντε άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση νεαρού με μαχαίρι στην Ράσελ Σκουέαρ του Λονδίνου. Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, «ηρεμία και εγρήγορση» ζητά ο δήμαρχος. Η Ράσελ Σκουέαρ βρίσκεται κοντά στο Βρετανικό Μουσείο. Ο 19χρονος συνελήφθη.

Οικονομία:Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε ο ΟΓΑ σε χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Βασιζόμενος σε νομοθετική ρύθμιση, ο οργανισμός επέβαλε «χαράτσι» 3,6% υπό τη μορφή τέλους χαρτοσήμου στα ποσά των ειδικών επιδομάτων που κατέβαλε τον Ιούλιο στις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας αποτελεί το «κλειδί» για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.

Υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ εμφανίζουν έναντι του αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού οι ταμειακές εισπράξεις του Δημοσίου τον Ιούλιο, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά τίθεται θέμα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν διέρχεται συστημική κρίση κι ούτε αποτελεί πηγή ευάλωτων καταστάσεων» για άλλους τομείς της ιταλικής οικονομίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο χθες, Τετάρτη.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής ΑΕΕΓΑ είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς στην ERGO.

Αθλητισμός:Η Τσέλσι ήταν καλύτερη και νίκησε με 3-1 σε φιλικό τη Μίλαν, στη Μινεάπολη. Η ομάδα του Λονδίνου και οι «ροσονέρι» βρίσκονται σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ματς παρακολούθησαν περίπου 20 χιλιάδες θεατές.

Η Γαλλία συνέτριψε 4-0 την Κολομβία στο στάδιο Μινεϊράο, στο πλαίσιο του Ζ΄ ομίλου του Ολυμπιακού τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν μόλις στο 2ο λεπτό με αυτογκόλ της Αρίας, ενώ στη συνέχεια σκόραραν οι Λε Σομέρ (14΄), Αμπιλί (42΄) και Μαζρί (82), διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην ποδοσφαιρική Ευρώπη ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από το Champions League. Ο πρωταθλητής Ελλάδας που χρειάστηκε να ξεκινήσει την διαδρομή του από την τρίτη προκριματική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης, εξαιτίας της θέσης της χώρας μας στην γενική κατάταξη της UEFA, γνώρισε αποκλεισμό από τους Ισραηλινούς της Χάποελ Μπερ Σεβά.

Στα play off του Europa League θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με 1-2 από τον Άγιαξ στην Τούμπα στη ρεβάνς του Γ΄ προκριματικού γύρου του Champions League (1-1 το πρώτο παιχνίδι στο Άμστερνταμ) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο Αθανασιάδης έδωσε προβάδισμα στο «δικέφαλο του Βορρά» στο 4ο λεπτό, αλλά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Κλάασεν με πέναλτι έφερε το ματς στα ίσια (1-1). Ο Ολλανδός «χτύπησε» ξανά στο 87΄ με σουτ, χαρίζοντας τη νίκη-πρόκριση στον «Αίαντα».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: