11 Αυγούστου, 2016

ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

 

Σκληρή προειδοποίηση στέλνει ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, προς τις χώρες που έχουν το ευρώ, τονίζοντας τι θα συμβεί στην οικονομία. Όπως αναφέρει, αν θέλουμε να επιβιώσουμε , θα πρέπει να βγούμε από το ευρώ. 

Μέσω του νέου του βιβλίου, τολμάει και "μιλάει" σκληρά για τις οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών: "Η απόφαση να υιοθετήσει το ευρώ το 1992, χωρίς τα κατάλληλα όργανα που θα το καθιστούσαν λειτουργικό ήταν 'θανάσιμη'.

Οι ηγέτες της ΕΕ ονειρεύτηκαν την συγκεκριμένη ιδέα χωρίς την σωστή κατανόηση του τι σημαίνει μια νομισματική ένωση". Όπως τονίζει ο οικονομολόγος: 

"Η Γερμανία και άλλοι προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις χώρες που υπέστησαν τις συνέπειες των εσφαλμένων πολιτικών και της ελαττωματικής δομής της ευρωζώνης" και έδωσε ως παράδειγμα τη χώρα μας:

"Εν μέσω της ελληνικής καταστροφή του χρέους, για παράδειγμα, για τη χάραξη πολιτικής έπρεπε να έχουν ενθαρρύνει τους πολίτες να καταναλώνουν τοπικά τρόφιμα για να δώσουν ώθηση σε εγχώριους προμηθευτές.

Αντ ‘αυτού, η Αθήνα διατάχθηκε να αλλάξει τη σήμανση του γάλακτος, κι έτσι προϊόντα 11 ημερών από τη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν ακόμη να ονομάζονται 'φρέσκα', υποβιβάζοντας έτσι τους Έλληνες παραγωγούς". 

"Υπάρχει σχέδιο διάσωσης με τη μορφή ενός νέου 'ευέλικτου ευρώ' με κάθε χώρα μέλος να υιοθετεί τη δική της εκδοχή του νομίσματος. 

Ένα ευέλικτο ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης για να εξάγει, εισάγοντας ταυτόχρονα λιγότερα προϊόντα, και συμβάλλει στην επίτευξη του εμπορικού ισοζυγίου και την πλήρη απασχόληση".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: