19 Αυγούστου, 2016

ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Μπαράζ διώξεων ακαδημαϊκών δασκάλων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
 
Σε δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά τις μαζικές απομακρύνσεις και συλλήψεις την επαύριο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προχωρά το καθεστώς Ερντογάν.
 
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 146 πανεπιστημιακούς, εκ των οι 62 εργάζονται στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων στο πανεπιστήμιο Σελτζούκ του Ικονίου. Είκοσι εννέα άτομα έχουν τεθεί μέχρι στιγμής υπό κράτηση στο πλαίσιο επιχειρήσεων της αστυνομίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τον πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Σελτζούκ, καθηγητή Χακί Γκιοκμπέλ.
Τουλάχιστον 95 ακαδημαϊκοί είχαν παυθεί από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στις 20 Ιουλίου.

Είχε προηγηθεί ο εξαναγκασμός σε παραίτηση για 1.577 κοσμήτορες, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας (ΥΟΚ), και έχει απαγορευτεί σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα είχαν απομακρυνθεί από τα τουρκικά πανεπιστήμια περίπου 1.300 μέλη ΔΕΠ και πάνω από 300 εργαζόμενοι στη διοίκηση των σχολών. 

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η τάξη μεγέθους των εκκαθαρίσεων στα τουρκικά πανεπιστήμια, αρκεί να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος αριθμός πανεπιστημιακών που παύθηκαν μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν το 1980 ήταν «επισήμως» 71.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν επίσης υπό κράτηση την Παρασκευή 29 επιθεωρητές τραπεζών του φορέα εποπτείας των τραπεζών BDDK για «παράτυπες επιθεωρήσεις», μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει μέχρι στιγμής υπό κράτηση περίπου 40.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, την ευθύνη για την ενορχήστρωση του οποίου ρίχνει η Άγκυρα στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.Περίπου οι μισοί από αυτούς που βρίσκονται υπό κράτηση έχουν συλληφθεί επισήμως.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκκαθάρισης του στρατού, του δημόσιου τομέα, της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, με σχεδόν 80.000 ανθρώπους να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους στον δημόσιο τομέα.

Σειρά επιθέσεων στη ΝΑ Τουρκία
Η τουρκική σημαία ανεμίζει πάνω από τα ερείπια του αστυνομικού τμήματος του Ελαζιγ, ύστερα από την επίθεση. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 226 τραυματίστηκαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στη Νοτιοανατολική Τουρκία το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. 

Αν και καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη, η τουρκική κυβέρνηση ενοχοποίησε για τις επιθέσεις την εκτός νόμου αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην επαρχία Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός και δύο πολίτες. Αλλοι 73 άνθρωποι (εκ των οποίων 53 πολίτες και 20 αστυνομικοί) τραυματίστηκαν.

Μια δεύτερη βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, έπληξε γύρω στις 9.20 χθες το πρωί αστυνομικό σταθμό στο Ελαζιγ της Ανατολίας, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και τραυματίζοντας 146 άτομα. Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, 14 εξ αυτών νοσηλεύονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο τρίτο αιματηρό επεισόδιο, που έλαβε χώρα στη νοτιοανατολική επαρχία Μπιτλίς, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο διέλευσης στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής. Αλλοι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν. 

Στη συνέχεια, ένας αγροφύλακας έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και ανταρτών του ΡΚΚ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Με δηλώσεις του από το Ελαζιγ, το οποίο επισκέφθηκε για να σχηματίσει ιδίαν γνώμη γύρω από τα τελευταία φονικά κρούσματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προανήγγειλε εντατικοποίηση των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών. 

«Η τρομοκρατική οργάνωση (το ΡΚΚ) διαπιστώνει ότι η ηγετική του πυραμίδα αποσυντίθεται. Τα στοιχεία που του έχουν απομείνει στο εσωτερικό (της Τουρκίας) προχωρούν σε τυφλές επιθέσεις αυτοκτονίας όπου και όταν μπορούν», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ύψωσε το επίπεδο επιφυλακής σε ανώτερο επίπεδο.

Οι χθεσινές επιθέσεις ενίσχυσαν τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του κουρδικού προβλήματος από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς εκδηλώθηκαν όχι μόνο σε παραδοσιακά προπύργια του ΡΚΚ, αλλά και σε μια συντηρητική περιοχή, όπως το Ελαζιγ, όπου η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ψηφίζει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και όπου η βία για το Κουρδικό ήταν μέχρι χθες άγνωστη.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με το οποίο συνέδεσε τις επιθέσεις του ΡΚΚ με το ισλαμικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου ιεροκήρυκα που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Μία ακόμη φορά, οι επιθέσεις στο Βαν και το Ελαζιγ δείχνουν ότι το ΡΚΚ και το FETO (η οργάνωση του Γκιουλέν) συνεργάζονται», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφορά» μεταξύ της «τρομοκρατίας» του ΡΚΚ και εκείνης του δικτύου Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι δικαστικές αρχές εναντίον υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. 

Χθες τα χαράματα, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, επιδρομές σε 200 ιδιωτικές κατοικίες και χώρους εργασίας, στο πλαίσιο της δίωξης επιχειρηματιών που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν. 

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει τη σύλληψη 187 υπόπτων και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του. Βασικός στόχος των Αρχών είναι ο σύνδεσμος βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών Tuskon.

Ενώ μεταξύ των καταζητούμενων περιλαμβάνεται ο Καντίρ Τομπάς, γαμπρός του δήμαρχου Κωνσταντινούπολης και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι Αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 40.029 άτομα και έχουν κλείσει 4.262 επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή και απολυθεί.

Συλλήψεων συνέχεια στην Τουρκία 
Με 44 προσαγωγές διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε ο σημερινός γύρος συλλήψεων υπόπτων για συνεργασία με το δίκτυο Γκιουλέν.

Σήμερα επίσης, τέθηκαν υπό κράτηση 29 επιθεωρητές τραπεζών που ανήκουν στο BDDK, εποπτικό όργανο για τη λειτουργία των τουρκικών τραπεζών. 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διοικητικό φορέα που λειτουργεί από το 2000 ύστερα από το τραπεζικό κραχ στην Τουρκία και ανήκει στις μεταρρυθμίσεις του τότε υπουργού Κεμάλ Ντερβίς πριν από την εκλογή του σημερινού προέδρου Ερντογάν. Οι έρευνες διευρύνονται στο χώρο της οικονομίας, όπου σύμφωνα με τις αρχές η οργάνωση του Γκιουλέν είχε ισχυρά ερείσματα χρηματοδότησης. 

Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα συλλήψεων για 187 ισχυρότατα ονόματα επιχειρηματιών, όπως ο πρόεδρος της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, Ριζανούρ Μεράλ που αριθμεί 55.000 μέλη, και τα δυο αδέλφια Γκιουλού της πασίγνωστης εταιρείας ανατολίτικων γλυκών Γκιουλούογλου. 

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο γαμπρός του νυν δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τις αρχές 4.262 εταιρίες και ιδρύματα συνδεόμενα με τον Γκιουλέν έχουν κλείσει ή περάσει σε κρατική διαχείριση. Η Τουρκία ζητά επίσης και από άλλες χώρες, όπως από τη Γερμανία να κλείσουν σχολεία και επιχειρήσεις του Γκιουλέν στο έδαφός τους.

Νέες αιματηρές επιθέσεις
Όμως παράλληλα με την δαιδαλώδη υπόθεση Γκιουλέν η Τουρκία αντιμετωπίζει και ένα νέο κύμα πολύνεκρων επιθέσεων από το ΡΚΚ που η κυβέρνηση συνδέει άμεσα με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. 

Βάσει του νέου νόμου για την άρση της ασυλίας βουλευτών που μπορούν να δικαστούν εφ' όσον συντρέχουν λόγοι, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα την καταδίκη σε 15 χρόνια φυλάκισης της Φιγκέν Γιουκσεντάγ συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ. Για τον έτερο ηγέτη Ντεμιρτάς ζητήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: