19 Αυγούστου, 2016

ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΟΜΡΑΝ Η ΣΙΩΠΗ

 

Η εικόνα του σοκαρισμένου αγοριού στρέφει και πάλι τους προβολείς στα χιλιάδες παιδιά - θύματα του πεντάχρονου αιματηρού εμφυλίου. Ομράν Ντακνίς. Γεννήθηκε όταν άρχιζε ο εμφύλιος στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια. Δεν ξέρει τι σημαίνει ειρήνη.

Δεν βγάζει άχνα. Κάθεται μόνος του, ένα μικρό αγόρι καλυμμένο με σκόνη και ξεραμένο αίμα. Τα ποδαράκια του κρέμονται στην καρέκλα, δεν φθάνουν στο πάτωμα. Κοιτά έκπληκτο, σοκαρισμένο. Και δεν βγάζει άχνα.

Γύρω του αλλόφρονες άνδρες, αφού έχουν σώσει εκείνο από τα ερείπια του σπιτιού του στο Χαλέπι που δέχθηκε βομβαρδισμό, τρέχουν να σώσουν και άλλα παιδιά που μετά τα φέρνουν κοντά του, μέσα στο ασθενοφόρο.

Ο πεντάχρονος Ομράν Ντακνίς τα κοιτά όλα αυτά παγωμένος, προσπαθώντας να σκουπίσει το αίμα που τρέχει από το μέτωπό του, δεν κλαίει. Και δεν βγάζει άχνα.Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον πνιγμό του τρίχρονου Αϊλάν, ο Ομράν γίνεται το νέο πρόσωπο της συριακής τραγωδίας.

Ήταν ένα από τα 12 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών που μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο του Χαλεπίου, μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από κυβερνητικά αεροσκάφη.

Αλλη μια μέρα με θύματα παιδιά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Η φωτογραφία του σοκαρισμένου αγοριού μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και λίγα λεπτά αφότου τραβήχτηκε κατέκλυσε τα social media.

Αθελά του ο Ομράν - όπως πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο κορμάκι του οποίου ξεβράστηκε σε τουρκική ακτή όταν βούλιαξε η βάρκα με την οποία η οικογένειά του προσπαθούσε να περάσει σε ελληνικό νησί.

Στρέφει και πάλι τους προβολείς στα χιλιάδες χιλιάδων παιδιά που έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί στη διάρκεια του πεντάχρονου αιματηρού εμφυλίου στη Συρία. Πέντε χρόνια. Όσα και τα χρόνια του Ομράν.

Που γεννήθηκε και μεγάλωσε καθώς γύρω του μαίνεται πόλεμος. Χωρίς να ξέρει τι σημαίνει ειρήνη. Τα πρώτα 37 δευτερόλεπτα του βίντεο που δημοσιοποίησε το κέντρο ΜΜΕ στο Χαλέπι δείχνουν την απορία του για όσα γίνονται γύρω του και φυσικά προκαλούν το εύλογο ερώτημα εάν κάποιος από τους γονείς του έχει γλιτώσει.

Οι διασώστες τον μεταφέρουν και φεύγουν για να σώσουν κι άλλα παιδιά. Δεν υπάρχει κανείς δίπλα του για να τον πάρει αγκαλιά. Κι εκείνος παραμένει σιωπηλός.

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και του βίντεο έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου μια ομάδα γιατρών που παραμένουν στο νοσοκομείο στο Χαλέπι, όπου οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών δεν έχουν κοπάσει εδώ και χρόνια, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του βοήθεια για τους πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

«Δεν χρειαζόμαστε δάκρυα λύπης, ούτε προσευχές» γράφουν. «Χρειαζόμαστε δράση». Μετά τον Ομράν, οι εικόνες δείχνουν τους διασώστες να μεταφέρουν δίπλα του μέσα στο ασθενοφόρο ένα κοριτσάκι με ροζ ρούχα και μετά ένα άλλο αγόρι.
 
Κατόπιν ο κόσμος βοηθά έναν ματωμένο άνδρα να βγει από το φλεγόμενο κτίριο και στο τέλος βγάζουν από τα ερείπια κάποιον σε φορείο, χωρίς να μάθουμε εάν είναι ζωντανός ή νεκρός. Ο Ομράν συνεχίζει να κοιτά γύρω του αμίλητος, μέσα σε όλα αυτά. Χωρίς να βγάζει άχνα.

Πλήθος θυμάτων.Περιπτώσεις σαν του Ομράν είναι καθημερινές στο Χαλέπι λένε οι γιατροί που εργάζονται εκεί, αλλά τουλάχιστον εκείνος ήταν τυχερός γιατί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τώρα δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τον πεντάχρονο, όμως οι γιατροί δεν προλαβαίνουν. Έχουν να ασχοληθούν με νέα θύματα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: