19 Αυγούστου, 2016

ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

 

Στη φημολογία η οποία συνέδεε κυβερνητικά στελέχη με την τραγωδία στην Αίγινα, αλλά και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» και «γελοιότητα» προσθέτοντας ότι «η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο». «Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. 

Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα σε οτιδήποτε απ’ ό,τι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους» ανέφερε.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Αίγινα και είχα υποχρέωση να μεταβώ ως αρμόδιος υπουργός και για να εκφράσουμε την παρουσία της κυβέρνησης με τον πιο επίσημο τρόπο λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, ασχολήθηκα κυρίως με το ζήτημα του συντονισμού των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Και κυρίως να συνεισφέρω όσο μπορούσα περισσότερο από το δικό μου διακριτό ρόλο στην αρωγή στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, στη διακομιδή των σορών, στη μεταφορά των τραυματιών, στην κάλυψη όλων εκείνων των αναγκών μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα θύματα της θλιβερής τραγωδίας. 

Ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο-διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων. 

Η μόνη μου "παρέμβαση", αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους».

«Ζήτησα από τον λιμενάρχη που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Και αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο όλη τη νύχτα και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες» κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Δ.Τσιόδρας:«Η φημολογία σκεπάζει την πραγματικότητα στην τραγωδία της Αίγινας».
«Αυτό το οποίο απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων και η κοινωνία, είναι να μάθουν τι πραγματικά συνέβη, εξ ου και το αίτημα του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών των επιβαινόντων στο ταχύπλοο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.  

Αναφερόμενος στον Θοδωρή Δρίτσα, σημείωσε ότι ο υπουργός θα έπρεπε να περιοριστεί στα καθήκοντά του και όχι να «λειτουργεί περίπου ως συνήγορος υπεράσπισης». Αναλυτικά, είπε:

Για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου των επιβαινόντων στο ταχύπλοο, που ζήτησε το Ποτάμι:«Υπό λογικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πολιτική αντιπαράθεση ή παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα, αλλά θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές, το λιμενικό, η αστυνομία κ.λπ., να κάνουν τη δουλειά τους και να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το συγκεκριμένο ατύχημα. Και, από εκεί και πέρα, να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο της Δικαιοσύνης. 

Εδώ, όμως, έχουμε κάποια πρωτοφανή περιστατικά. Έχουμε τον υπουργό, τον κ. Δρίτσα, ο οποίος βγαίνει και λειτουργεί -περίπου-, ως συνήγορος υπεράσπισης. Λέει ότι ήξερε πράγματα κ.λπ., αντί να δει εάν έχουν τηρηθεί οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία ή εάν πρέπει κάποιοι από αυτούς τους κανονισμούς να αλλάξουν, προκειμένου να είναι πιο ασφαλής η κατάσταση στη θάλασσα σε τέτοιες περιστάσεις. Αυτό είναι το καθήκον της πολιτείας και όχι να κάνει τέτοιες δηλώσεις…
 
Ο υπουργός θα έπρεπε να περιοριστεί στα καθήκοντά του, να δει εάν έχουν τηρηθεί οι κανονισμοί που ισχύουν στην προκειμένη περίπτωση, εάν οι κανονισμοί αντιστοιχούν στις σημερινές συνθήκες, εάν πρέπει να τους αλλάξει και τελειώνει εκεί η όλη ιστορία. Δεν έχει κανένα λόγο κάποιο πολιτικό πρόσωπο να μπαίνει σε άλλου είδους διαδικασίες και να αποφαίνεται για το εάν κάποιος είναι έμπειρος, εάν γνώριζε την περιοχή, εάν φταίει ή όχι.

Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να αποφανθεί και όχι της πολιτικής…Επί τρεις μέρες ακούγονται διάφορα, γίνονται καταγγελίες από τον αδερφό του θύματος για το εάν οδηγούσε αυτός ή όχι, εάν ήταν κάποιος νεότερος πάνω στο σκάφος, πόσα άτομα ήταν κ.λπ. Όλα αυτά, με μια φημολογία η οποία σκεπάζει τα πραγματικά περιστατικά και την αλήθεια. 

Αυτό που απαιτούν και οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και η ελληνική κοινωνία είναι να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Εξ ου και το αίτημα του Ποταμιού για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όσων επέβαιναν στο σκάφος, προκειμένου να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Τίποτα παραπάνω. Ούτε υιοθετούμε κάποια φήμη, αλλά ακριβώς για να προστατευτούμε από τέτοιους είδους φημολογίες και από διαφόρων ειδών σενάρια, νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε τα πραγματικά περιστατικά, να λάμψει η αλήθεια και να τελειώνει η ιστορία εκεί».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Δρίτσας είναι υπόλογος για κάτι; Τι του καταλογίζετε;

Δ. Τσιόδρας: «Ο κ. Δρίτσας δεν θα έπρεπε να κάνει δηλώσεις, οι οποίες δεν αφορούν την πολιτική του ιδιότητα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να αποφαίνεται για το εάν ο κατηγορούμενος ήταν ή δεν ήταν έμπειρος, εάν γνώριζε ή δεν γνώριζε…

Θα έπρεπε ως πολιτεία να δει εάν έχουν τηρηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ναυσιπλοΐα σε συγκεκριμένες συνθήκες και εάν οι κανονισμοί είναι παλιοί - όπως λένε κάποιοι-, να αλλάξουν ή όχι. Αυτή είναι η ευθύνη της πολιτείας. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη, οι συνήγοροι κ.λπ., θα κάνουν τη δουλειά τους».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι οι υποψίες πως δεν είναι γνωστά τα ονόματα όλων των επιβατών του ταχύπλοου ευσταθούν ή μπορεί να ευσταθούν;

Δ. Τσιόδρας: «Δεν μπορώ να υιοθετήσω φήμες σε καμία περίπτωση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και να δοθεί τέλος στην οποιαδήποτε φημολογία. Αυτό που ζητάμε είναι η αλήθεια, τίποτα παραπάνω».

Δημοσιογράφος: Θα ζητήσετε στο άμεσο μέλλον από την κυβέρνηση να καταλογίσει τις συνέπειες αυτού του χειρισμού στον κ. Δρίτσα;

Δ. Τσιόδρας: «Να ζητήσουμε τι, για μια δήλωση; Την παραίτηση του υπουργού; Δεν μπορείς να μην επικρίνεις. Η άρση του απορρήτου δεν αφορά τον κ. Δρίτσα. Η κριτική στον κ. Δρίτσα αφορά τις δηλώσεις που έκανε, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

Μπλέκεται σε χωράφια που δεν θα έπρεπε. Η άρση του απορρήτου αφορά το να τελειώνουμε με τη φημολογία που υπάρχει και να μάθει ο κόσμος -και βεβαίως οι συγγενείς των θυμάτων-, τι ακριβώς συνέβη».

Ανείπωτος θρήνος στην κηδεία της 5χρονης που σκοτώθηκε στην Αίγινα.

Συγγενείς και φίλοι λένε το τελευταίο αντίο στο μικρό κορίτσι και τον 44χρονο πατέρα του που χάθηκαν τόσο άδικα στο ναυτικό δυστύχημα στο στενό της Μονής. Σε κλίμα βαριάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κοιμητήριο του Σχιστού η κηδεία του άτυχου 44χρονου και της 5χρονης κόρης του που βρήκαν τραγικό θάνατο την περασμένη Τρίτη στην Αίγινα όταν το ταχύπλοο με χειριστή τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο διέλυσε το τουριστικό σκάφος με το οποίο πήγαιναν από την παραλία της Πέρδικας στο νησάκι της Μονής στην Αίγινα

Συγκλονίζουν η θεία του μικρού κοριτσιού, η οποία ξέσπασε πριν από δύο ημέρες όταν αντίκρισε τον 77χρονο κατά τη μεταφορά του στα δικαστήρια του Πειραιά, αλλά και ο νονός της 5χρονης.

Το άτυχο κορίτσι έχασε τη ζωή του - σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή - από πνιγμό καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο σώμα του δεν βρέθηκαν κακώσεις. 

Για τον πατέρα της άτυχης 5χρονης φέρεται παράλληλα να προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση ότι επίσης πέθανε από πνιγμό, ενώ στο σώμα του βρέθηκαν ελάχιστες κακώσεις (πιθανότατα από χτύπημα πάνω στο πλοίο, πριν πέσει στο νερό).


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: