27 Αυγούστου, 2016

ΕΚΒΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕ ΡΩΣΙΑ

 

Στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου και την επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Μόσχας αναφέρονται δύο καταχωρήσεις που δημοσιεύονται  στο περιοδικό The Economist.

Το πρώτο δημοσίευμα με τίτλο ΄"Don’t lose the plot", αφού αναφέρεται στο «μερικώς καθοδηγούμενο από υποστηρικτές του Γκιουλέν πραξικόπημα», στις εκκαθαρίσεις. Στις οποίες προέβη ακολούθως η τουρκική Κυβέρνηση, στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σε σχέση με τα παραπάνω, στην επιθυμία της Τουρκίας για κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν και στην απαίτηση της χώρας για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, καταλήγει:

«Είναι ένα χάος, αλλά δύο σκέψεις θα πρέπει να καθοδηγούν τη Δύση. Η μία είναι ότι, όπως ακριβώς θέλει η Τουρκία να τηρεί το νόμο, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η ίδια. Η έκδοση είναι ένα θέμα που αφορά το δικαστικό σώμα και όχι τους πολιτικούς ή τις υπηρεσίες πληροφοριών. 

Εάν η Τουρκία μπορεί να παρουσιάσει ισχυρές αποδείξεις εναντίον του Γκιουλέν, που δεν συλλέχθηκαν κάτω από πίεση, θα πρέπει να εκδοθεί. Αν όχι, τότε θα πρέπει να παραμείνει στην Πενσυλβάνια. Ομοίως, η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. 

Εάν η Τουρκία εναρμονίσει τους νόμους της για την τρομοκρατία με τα πρότυπα της ΕΕ και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τη μετανάστευση, θα πρέπει να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της. Μέχρι να το κάνει, ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει.

Δεύτερον, η Δύση θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις αρχές της, προτρέποντας τον Ερντογάν να αναζητήσει τον πλουραλισμό και ισχυρά θεσμικά όργανα και όχι μία παντοδύναμη προεδρία.
Αντί να προσπαθεί να ενισχύει τη θέση του ως προς τους Τούρκους με το να προκαλεί στην κοινή γνώμη αντιπάθεια έναντι των Κούρδων, ο Ερντογάν θα πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο της αναζήτησης της ειρήνης...»

Το δεύτερο δημοσίευμα αναφέρεται στο πραξικόπημα του Ιουλίου, στην κριτική που δέχθηκε η Άγκυρα από Ευρωπαίους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των μετέπειτα εκκαθαρίσεων, καθώς και στο αίτημα της χώρας για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, και καταλήγει:

«Η αντίδραση της Τουρκίας στη δυτική κριτική ήταν να απειλεί να απομακρυνθεί τελείως από τη Δύση. Ο Πούτιν ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος και ο πρώτος που επισκέφθηκε ο Ερντογάν ακολούθως.

Η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και καιρό την ανατροπή του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Ρωσία, ωστόσο πρόσφατα είπε ότι θα μπορούσε να παραμείνει προσωρινά.

Ο Γκονούλ Τολ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής υποστηρίζει ότι ο τρόπος του Ερντογάν για να πιέσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι να στείλει το σήμα ότι έχει και άλλες επιλογές, όπως η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία και το Ιράν.

Ωστόσο, στρατηγικά η Ρωσία δεν είναι εναλλακτική λύση για την Τουρκία. Οι δύο χώρες είναι ιστορικοί εχθροί και αντίπαλοι ως προς την άσκηση επιρροής στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο πολύτιμο.»

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι Γκιουρτσάν Μπαλίκ, Αλί Φιντίκ και Τουντζάι Μπαμπαλί προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, σύμφωνα με το Anadolu.

Διακεκριμένος διπλωμάτης, ο Μπαλίκ διετέλεσε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, προέδρου της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014 πριν αναλάβει την προεδρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαλίκ είχε υπηρετήσει επίσης ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Με την ιδιότητά του αυτή, ο Μπαλίκ είχε οργανώσει το 2013 μια επίμαχη συνάντηση μεταξύ του Νταβούτογλου και του Γκιουλέν, όταν ο υπουργός Εξωτερικών μετείχε τότε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάιο του 2015 ο Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι είχε συναντήσει μυστικά τον Γκιουλέν στην κατοικία του ιμάμη στην Πενσυλβάνια προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στην Τουρκία για να κατευνάσει τις εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: