27 Αυγούστου, 2016

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ KAI ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»-«ΑΠΟΔΗΜΟΙ»-«ΔΙΑΣΠΟΡΑ»

 

Β. Μετανάστευση, Αποδημία και διαμόρφωση
της Ελληνικής διασποράς

Οι μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι αυτές της μεταναστεύσεως και της αποδημίας. Ως απλή μετανάστευση ορίζουμε την βραχυχρόνια (αλλά πάντως πέραν του ενός έτους) εγκατάσταση του μετανάστη στην χώρα υποδοχής με σκοπό την επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου μεταναστευτικού στόχου, όπως λ.χ.

Η συγκέντρωση ενός χρηματικού κεφαλαίου για την έναρξη κάποιας εργασίας στην πατρίδα, ή την οικοδομή ιδιόκτητης κατοικίας, ή την προικοδότηση αδελφών. Μετά την επίτευξη του σκοπού αυτού ο μετανάστης επιστρέφει μονίμως στην χώρα καταγωγής του.

Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην χώρα υποδοχής, ο μετανάστης δεν θεωρεί σημαντικό να αναπτύξει σχέσεις με την χώρα αυτή και να ενσωματωθεί στην κοινωνία της (Μουσούρου Α., 1991, σελ. 182 και  Κόντης Α. - Φακιολάς Ρ.,  2002, σελ. 32).

Η μορφή της αποδημίας είναι η μετανάστευση, αλλά επί μακρό χρονικό διάστημα και δίχως μεγάλη προοπτική επαναπατρισμού. Οι απόδημοι Έλληνες αναπτύσσουν δεσμούς κοινωνικούς και οικονομικούς με την χώρα υποδοχής, ενσωματώνονται στον κοινωνικό της ιστό, αλλά δεν αφομοιώνονται, διότι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το εθνικό κέντρο.

Ενσωματωμένοι στην κοινωνία των χωρών υποδοχής παραμένουν συνήθως και οι απόγονοι των μεταναστών και των αποδήμων που επιλέγουν να παραμείνουν στην χώρα υποδοχής, δίχως να διακόπτουν τους δεσμούς τους με το εθνικό κέντρο. Δηλαδή, οι λεγόμενοι μετανάστες δεύτερης, τρίτης κ.λπ. γενεάς που διατηρούν ή και ανανεώνουν (με συχνές επισκέψεις στην Ελλάδα ή με την ενεργό συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της ομογενείας) τον σύνδεσμο με το εθνικό κέντρο.

Αυτοί, καθώς και τα μέλη των ιστορικών μειονοτήτων του Ελληνισμού που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα (και πάντως μετά την οριστική διαμόρφωση των συνόρων του Ελληνικού κράτους μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων), συνιστούν την μορφή του Ελληνισμού της Διασποράς.  (Χασιώτης Ι., 1993, σελ. 21)

Όσοι από αυτούς που προαναφέρθηκαν επιλέξουν την εξασθένηση των δεσμών με το εθνικό κέντρο, αυτοί αφομοιώνονται από τις χώρες υποδοχής και παύουν να αποτελούν μέλη της Ελληνικής Διασποράς. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: