06 Ιουλίου, 2016

Ο Δ.Σ ΤΗΣ ΕUROBANK ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΑΠΗΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΑ

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας «Εurobank», Φωκίων Καραβίας, στην πολύωρη ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση έκανε την εξής δήλωση:

«Έχουμε μια εξαιρετικά συντηρητική πολιτική που ακολουθούμε σε ότι αφορά δανειοδοτήσεις τόσο των ΜΜΕ όσο και των κομμάτων. Όλα τα δάνεια χορηγήθηκαν με τραπεζικά κριτήρια. Δεν παρουσιάζουν υψηλή επισφάλεια, ενώ από εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους που έγιναν δεν έχει καταλογιστεί καμία εποπτική παράβαση στα δάνεια ή πλημμέλημα»

Ειδικότερα για τα δάνεια των ΜΜΕ το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν από την Τράπεζά του είναι της τάξεως των 85 εκατ. Ευρώ, ενώ από αυτά, τα 16,5 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ποσοστό σε ότι αφορά τη χορήγηση δανείων στα ΜΜΕ, είναι χαμηλότερο του 10%, σε σχέση με ιδιωτικές επιχειρήσεις, που είναι της τάξεως του 21% , ενώ στα κόμματα είναι μόνο 3%», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι «ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι της τάξεως των 18,1 εκατ. Ευρώ, ήτοι ποσοστό 22,1 %.

«Δεν έχουν αναδιαρθρωθεί όλα, αλλά έχει γίνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτή είναι η φυσική συνέπεια μιας οικονομίας που έχασε πάνω από το 25% του συνολικού ΑΕΠ», είπε , προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ζημιές από τα δάνεια για τα ΜΜΕ».

«Στις προβλέψεις ζημιών που κάναμε στις 31/3/2016 εκτιμούμε ότι θα είναι γύρω στα 6,7 εκατ. Ευρώ, από τα 85 εκ ευρώ που χορηγήθηκαν, ενώ προβλέπονται επισφάλειες για το Mega», σημείωσε. «Για να δοθούν τα δύο δάνεια στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισής τους και κρίθηκε ότι τηρούσαν όλα τα κριτήρια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Διευκρίνισε δε, ότι η τελευταία πληρωμή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς την Τράπεζα για τα δάνειά τους, έγινε το 2011. Από τότε και μετά δεν καταβλήθηκε καμία πληρωμή όπως είπε, και για αυτό η τράπεζα προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων στα δύο κόμματα, με την τελευταία καταγγελία του δανείου να γίνεται τον Ιούλιο του 2014.

Σε ερώτηση αν είναι συνηθισμένη πρακτική της Τράπεζας να δίνει δάνεια με υποσχετική επιστολή, όπως έκανε με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι η διαδικασία ήταν «νόμιμη, συνήθης και επιτρεπτή». «Σε ίδια δική μου ερώτηση προς τις νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας, μου απάντησαν ότι είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνα με τις διαδικασίες. 

Δάνεια δίνουμε ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο ισολογισμός της εταιρίας. Το συγκεκριμένο δάνειο δεν εξυπηρετείται και καταγγέλθηκε» τόνισε, σημειώνοντας πάντως ότι το ποσό ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που δόθηκε τότε, ήταν μικρό σε σχέση με τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ που ήταν μεγάλο κόμμα.

Ειδικότερα, για το δάνειο στη ΝΔ, όπως είπε, μετά το τελευταίο εξώδικο που της εστάλη, ανταποκρίθηκε και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις οι δύο πλευρές για να βρεθεί λύση. Tόνισε επίσης ότι δεν διαπίστωσε καμία πολιτική παρέμβαση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: