22 Ιουλίου, 2016

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως "Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και (...) είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ".

Για να προχωρήσει σε μία τέτοια καθησυχαστική δήλωση ο γ.γ του ΝΑΤΟ σημαίνει πως υπάρχει αγωνία στη Συμμαχία για το αξιόμαχο του τουρκικού στρατού. 

Θυμίζουμε πως 60,000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ το 1/3 των περίπου 360 στρατηγών έχει συλληφθεί.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές αρχές, και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία. Φαίνεται πως η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: