26 Ιουλίου, 2016

ΣΤΑΧΤΗ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 44.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ - ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΩΝ.

Ελάτα, Βέσσα, Λιθί: Τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, τρία από τα πιο σημαντικά μαστιχοχώρια της νότιας Χίου ξύπνησαν σήμερα, Τρίτη (26/07/2016) μέσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής είναι απογοητευτικές: Περισσότερα από 44.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, με τα μεγαλύτερα θύματα της πύρινης οργής να είναι οι αγρότες μαστιχοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και οι αμπελουργοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Politischios.gr, στη μάχη ελέγχου του πύρινου μετώπου έπεσαν με το πρώτο φως της ημέρας εναέριες κι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα δύο canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή, όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί και 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Χίου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Η ύφεση των μετώπων έδωσε την ευκαιρία σε πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, στρατιωτικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ να ξεκουραστούν για λίγο ακόμα και στα χαντάκια δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου.

Η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου

Ο μερικός έλεγχος των μετώπων οδήγησε και στην ανασύνταξη των δυνάμεων κατάσβεσης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Διανυκτέρευσαν στη Χίο τα εναέρια μέσα

Θέλοντας να κερδίσει χρόνο, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε την παραμονή σημαντικής δύναμης εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο αεροδρόμιο Όμηρος της Χίου.

Έτσι η πίστα το αεροδρομίου φιλοξένησε δύο Canadair καθώς και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν την επιχείρηση ελέγχου του πύρινου μετώπου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: