26 Ιουλίου, 2016

Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Μετά την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, έφτασε και η σειρά της Ευρώπης. Το πρώτο μωρό με μικροεγκεφαλία, δηλαδή με τον ιό Ζίκα, γεννήθηκε στην Ισπανία, σύμφωνα με το France24!

H μητέρα του νεογνού είχε διαγνωστεί με τον ιό από τον Μάιο, αλλά απόφασή της ήταν να κρατήσει το μωρό. Το μωράκι γεννήθηκε στην Καταλονία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κέντρου υγείας που μίλησε στο Reuters. Ο ιός Ζίκα, μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. 

Πρόκειται για γενετική δυσμορφία, στην οποία το μωρό γεννιέται με αφύσικα μικρό κεφάλι, με συνέπεια να κινδυνεύει να έχει αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του. Μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια του γένους Aedes, γνωστού και ως κουνούπι τίγρης. 

Υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί και με το αίμα. Έχει εντοπιστεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αν η μετάδοσή του, μπορεί να επέλθει με τη σεξουαλική επαφή.  Τα συμπτώματα είναι: πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός, πονοκέφαλος, επιπεφυκίτιδα, πόνος των μυών και πονοκέφαλος.

Τα συμπτώματα του Ζίκα επιμένουν για δύο έως επτά ημέρες και είναι παρόμοια με εκείνα του δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya, ασθενειών, που επίσης μεταδίδονται μέσω των ίδιων κουνουπιών. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία γεννιούνται κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια παιδιά, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι ερευνούν 3.500 περιστατικά μικροκεφαλίας. 

Διαβάστε Περισσότερα για τον Ιό Ζίκα ΕΔΩ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: