30 Ιουνίου, 2016

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ;

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ τα δάνεια που έλαβαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΜΜΕ από διάφορες τράπεζες ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 900.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο μισό περίπου των χρημάτων που αναζητούσε η κυβέρνηση για να καλύψει το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, για τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση! Μαζί τα φάγανε, λοιπόν;

Η απάντηση είναι τόσο εύκολη, όσο εύκολα απαντά ο θυμόσοφος ελληνικός λαός διερωτώμενος με μια δική του παροιμία: «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;». 

Κι όλα αυτά αρκεί να δει κανείς, για παράδειγμα, τι μισθούς απολαμβάνουν πολλοί παρουσιαστές και παρουσιάστριες, με σπίτια στο Ντουμπάϊ, βίλες, κότερα και τόσα άλλα με χρήματα που δανείζουν οι τράπεζες πολλούς καναλάρχες, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται από την τσέπη του ελληνικού λαού!

Το 1980, σε ηλικία 30 ετών, ο κ. Άγγελος Σακκέτος θέλησε να εκδώσει μία εφημερίδα. Τότε οι εφημερίδες τυπώνονταν με το σύστημα της λινοτυπίας. Είχε τον τίτλο: «Η Φωνή της Αλήθειας» και η οποία κυκλοφορούσε «χέρι-χέρι», που λέγαμε, για ένα περίπου χρόνο. (Όποιος αναζητήσει την Επετηρίδα του Τύπου θα την βρει μέσα). Ήταν μια μηνιαία ανεξάρτητη εφημερίδα η οποία είχε πρωτότυπες ειδήσεις και έρευνες.

Οι αναγνώστες ήσαν πολύ ενθουσιασμένοι. Πολλά τα τηλεφωνήματα και οι επιστολές, ενώ ο αυτόματος τηλεφωνητής (επειδή παράλληλα εργαζόμασταν) ήταν σε καθημερινή βάση γεμάτος μηνύματα.

Μόλις τελείωσε η χρονιά, λοιπόν, ήταν επόμενο να ζητήσουμε τις συνδρομές των πολλών εκατοντάδων αναγνωστών που ελάμβαναν την εφημερίδα, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν η επιθυμητή.

Και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να κάνει ήταν να κλείσει η εφημερίδα. Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι πέραν των αναγνωστών, που στηρίζουν το έντυπο, υπήρχε δυνατότητα επιβίωσης μιας εφημερίδας.

Δυστυχώς, στο χώρο του Τύπου επικρατεί άλλη λογική. Πολλοί, για να μην πούμε οι περισσότεροι εκδότες, βγάζουν μια εφημερίδα για να εκβιάζουν την (όποια) κυβέρνηση για να παίρνουν δημόσια έργα με θαλασσοδάνεια και τόσα άλλα που γράφονται (π.χ. ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί), ώστε ακόμη και αυτή η λογική να έχει χάσει το πραγματικό νόημά της. Κι όχι μόνο!

Όποιος ανοίξει στο διαδίκτυο τις ειδικές σελίδες κυκλοφορίας εφημερίδων, θα εκπλαγεί διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν εφημερίδες των 50, 100, 200 ή 300 φύλλων της ημέρα, όταν είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι κάποτε η πρωϊνή εφημερίδα «Το Βήμα» έκλεισε γιατί, μεταξύ άλλων δεινών, πωλούσε κάτω από 80.000 φύλλα ημερησίως!

Αλλά το θέμα δεν σταματάει εκεί. Υπάρχει και συνέχεια. Και μιλάμε έτσι διότι διαβάσαμε σήμερα πολλά αποκαλυπτικά στοιχεία για τα δάνεια που έλαβαν κατά το παρελθόν ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, τα οποία παρουσίασε στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Κοντολογίς, σχεδόν το 45% των δανείων της Εθνικής Τράπεζας προς τα ΜΜΕ δεν εξυπηρετείται! Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της ενημέρωσης!

Ούτε λίγο ούτε πολύ τα δάνεια που έλαβαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΜΜΕ από διάφορες τράπεζες ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 900.000 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο μισό περίπου των χρημάτων που αναζητούσε η κυβέρνηση για να καλύψει το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, για τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση!

Πού οδήγησε, λοιπόν, αυτή η απληστία των επιχειρηματικών ομίλων εκδοτών και καναλαρχών, που εμπλέκονται σ’ αυτές τις απίστευτες δανειοδοτήσεις; Όλοι οι Έλληνες πλέον γίναμε κοινωνοί ενός απίστευτου «πάρε-δώσε» μεταξύ τραπεζών και εκδοτών, σε σημείο να διαβάζουμε ακόμη και για απίστευτους εκβιασμούς που έκαναν μεταξύ τους στο χώρο αυτό διάφοροι εκδότες-δημοσιογράφοι με πλήθος δημοσιευμάτων και καταγγελιών!

Προσφάτως μάλιστα είχαμε και έναν εκδότη που έχασε άδικα την ζωή του επί της ασφάλτου, ενώ το αμαρτωλό αλισβερίσι των θαλασσοδανείων, σε υψηλό επίπεδο, καλά κρατεί!

Μαζί τα φάγανε, λοιπόν; Η απάντηση είναι τόσο εύκολη, όσο εύκολα απαντά ο θυμόσοφος ελληνικός λαός διερωτώμενος με μια δική του παροιμία: «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;».

Κι όλα αυτά αρκεί να δει κανείς, για παράδειγμα, τι μισθούς απολαμβάνουν πολλοί παρουσιαστές και παρουσιάστριες, με σπίτια στο Ντουμπάϊ, βίλες, κότερα και τόσα άλλα με χρήματα που δανείζουν οι τράπεζες πολλούς καναλάρχες, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται από την τσέπη του ελληνικού λαού!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: