03 Ιουνίου, 2016

ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι βουλευτές της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έρχονταν αντιμέτωποι με αποδοκιμασίες από ομάδες πολιτών. Τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου επικαλούνταν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

«Έχει αγανακτήσει ο λαός και απαιτεί να φύγετε»,ήταν η επωδός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έβλεπαν να έρχονται πιο κοντά στην εξουσία. Δεκαοχτώ μήνες μετά, αρχίζουμε να παρακολουθούμε το ίδιο έργο, με άλλους όμως πρωταγωνιστές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και οι βουλευτές του, είναι εκείνοι που εισπράττουν τις αποδοκιμασίες, οι οποίες πρέπει να "πονάνε" ακόμη περισσότερο όταν προέρχονται από «συντρόφους» οι οποίοι επιμένουν να τους θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την προεκλογική τους ρητορική. 

Δεκαοχτώ μήνες μετά, η λαϊκίστικη πολιτική και φρασεολογία των κυβερνητικών στελεχών, αντικαταστάθηκε από την «γλώσσα της εξουσίας». «Δεν μας ενδιαφέρουν οι δικηγόροι, μας ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα», ήταν μια έκφραση που ειπώθηκε στο εντευκτήριο της Βουλής, μια μέρα πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου, δείγμα αυτής της αλλαγής κατεύθυνσης. 

Η λαϊκότητα – όπως την καταλάβαιναν οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος- κατέρρευσε, όπως κατέρρευσαν και όλα εκείνα τα αφηγήματα που προσπαθούσαν να εξιδανικεύσουν τα πάντα, λες και η Ελλάδα με τη νέα της κυβέρνηση θα περνούσε σε μια.... «παραδεισένια κατάσταση». 

Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται αντιμέτωπα με φαινόμενα που οι ίδιοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλλιέργησαν και έδωσαν έδαφος να αναπτυχθούν, αφού τα χρησιμοποιούσαν σαν όπλο στον δρόμο προς την εξουσία. 

Τα «περήφανα όχι», η «ηρωική διαπραγμάτευση», το «ηθικό πλεονέκτημα», «το νέο» έχασαν την έννοια τους, μπροστά σε αντιδράσεις που καθημερινά βλέπουμε να εκφράζονται από τη στιγμή που το βαρύ πακέτο των μέτρων του τρίτου μνημονίου άρχισε να εφαρμόζεται.  Και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έδωσε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολύ μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, απ ότι στις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Ενδεχομένως γιατί ήλπιζε ότι η κυβέρνηση της "πρώτης φοράς Αριστεράς" θα κατανοούσε τις θυσίες του και θα του εξηγούσε με απλά λόγια τί χρειάζεται να γίνει για να βγούμε στο ξέφωτο, χωρίς να του καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες. Ο λαός δεν άλλαξε, παραμένει ο ίδιος. Αυτός που σίγουρα άλλαξε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: