03 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε 15 ανέρχονται οι τραυματίες από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου, όπως ενημερώνει με tweet ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης. Ένταση και στο κέντρο προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων προσφύγων που επέβαιναν σε σκάφος νότια της Κρήτης σε διεθνή ύδατα. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες είναι μισοβυθισμένο. Μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί στα παραπλέοντα σκάφη περίπου 250 άτομα. Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ένα βίντεο - ντοκουμέντο για τα βασανιστήρια εις βάρος του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. 

Στο υλικό, διάρκειας 2,5 λεπτών, ο φοιτητής απεικονίζεται πάνω στο κρεβάτι του στη φοιτητική εστία να δέχεται επίθεση από περίπου οκτώ άτομα. Πάνω από 44.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Walk Free Foundation. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 10.942.000 κατοίκων οι 44.200 ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι.  ΠΓΔΜ, Τουρκία και Πολωνία βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» με τα υψηλότερα ποσοστά σύγχρονων σκλάβων στην Ευρώπη.

Ένα από τα μεγαλύτερα φορτία ναρκωτικών χαπιών, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατέληγε σε τζιχαντιστές κατέσχεσε το Τμήμα Διώξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την αμερικανική DEA. Το φορτίο - μαμούθ των 26 εκατομμυρίων οπιούχων χαπιών εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Κόσμος:Ολομέτωπη επίθεση στον Τραμπ εξαπέλυσε από την πλευρά των Δημοκρατικών το φαβορί για το χρίσμα, η τέως ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, στεκόμενη κυρίως στις «ασυνάρτητες θέσεις», όπως είπε, που έχει εκφράσει ο Τραμπ για την εξωτερική πολιτική και υποστηρίζοντας πως είναι παντελώς ακατάλληλος για την ηγεσία των ΗΠΑ. «Δεν μπορεί να έχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά ο Τραμπ» είπε Κλίντον, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό σφάλμα» την επικράτησή του.

Βράζει η τουρκική οργή κατά της Γερμανίας για την σχεδόν ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος για την Αρμενική Γενοκτονία, με το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη να τίθεται υπό αστυνομικό κλοιό προστασίας απέναντι σε διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ για την «φασιστική Γερμανία που υιοθέτησε τα ψέματα περί γενοκτονίας».

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, και δείχνει την οργή της με διπλωματικούς διαύλους -όμως το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην, ήδη δύσκολη, συμφωνία για το προσφυγικό. Έγειρε η πλάστιγγα στο λεγόμενο «κατεστημένο» των Ρεπουμπλικανών, εναντίον των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, με το «νούμερο ένα» του κόμματος, τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν, να βγαίνει μπροστά προς υποστήριξη του μεγιστάνα. 

«Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ενωμένο κόμμα στις εκλογές» είπε ο Ράιαν. Ζωντανός και αβλαβής βρέθηκε σε δάσος στην Ιαπωνία, μετά από μία εβδομάδα, ο επτάχρονος που είχαν αφήσει οι γονείς του για «τιμωρία» στην ύπαιθρο. Το παιδί ήταν πεινασμένο και είχε ελαφρά υποθερμία, όμως η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Για την κορύφωση της υπερχείλισης του Σηκουάνα ετοιμάζεται το Παρίσι σε υψηλή επιφυλακή, με το ποτάμι να αναμένεται να φτάσει τα έξι μέτρα - ενώ εδώ και ημέρες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα βρίσκονταν κάτω από το νερό εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Κλειστά τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ ώστε να απομακρυνθούν τα έργα από τις αποθήκες, για προληπτικούς λόγους.

Οικονομία: Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να παρατείνει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τη συμμετοχή των καταναλωτών στο πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών που είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος διευκρινίζει αναλυτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, θα συναντηθεί στις 10:15 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Μισέλ Σαπέν συνοδεύει τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που έμεινε εκτός για λόγους ξεκούρασης και τον Μπρούνο Άλβες που αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στο 35', η Πορτογαλία άντεξε για 86' λεπτά στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Αγγλία, ωστόσο, με το γκολ του κεντρικού αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κρις Σμόλινγκ, τα «Τρία Λιοντάρια» πήραν την φιλική νίκη με 1-0.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο Φιλίπ Μοντανιέ για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με την ΑΕΚ. Ο Γάλλος τεχνικός έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με τους κιτρινόμαυρους και ήρθε στην Ελλάδα για να οριστικοποιήσει το deal.


Δεν υπάρχουν σχόλια: