05 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην εξάρθρωση πολυμελούς οργάνωσης, η οποία από το 2007 δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Συνελήφθησαν και ειδικοί φρουροί.

Τη δυσφορία της Αθήνας εκφράζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι αποσπάσματα του Κορανίου θα διαβάζονται στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Το ΥΠΕΞ μιλά για προθέσεις «αναχρονιστικές και ακατανόητες» που δείχνουν «έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων».

Τετράμηνα περιγραφικής αξιολόγησης, και όχι τρίμηνα βαθμών στα Γυμνάσια, προανήγγειλε μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Στα Λύκεια προσώρας δεν αλλάζει κάτι, αφού θα παραμείνουν οι Πανελλαδικές, ώστε «να μην αιφνιδιαστούν γονείς και μαθητές».

Τόσο τα κριτήρια, όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών «ήταν αποτέλεσμα επιβολής» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Αυγή και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για την αλλαγή των διοικήσεων τους. Τονίζει ακόμη πως «έχουμε μπει σε φάση σχετικής σταθεροποίησης ή και μικρής βελτίωσης».

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί, αντιδρώντας στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερ-ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κόσμος: Εν όψει της νέας κάλπης στην Ισπανία, μετά το αδιέξοδο, το κεντροδεξιό Λαικό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να προβάλλεται πρώτη δύναμη -και πάλι χωρίς αυτοδυναμία- όπως η σύμπραξη του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά (IU) πιάνει τη δεύτερη θέση και αφήνει πίσω τους Σοσιαλιστές.

Καθοριστική για την πρωτιά του PP εμφανίζεται η αποχή, η οποία προβλέπεται να κυμανθεί ακόμη υψηλότερα από τον Δεκέμβριο. Λίγες εβδομάδες πριν την κάλπη για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το στρατοπεδο του Brexit εμφανίζεται σε δημοσκόπηση να συγκεντρώνει ορμή καθώς ειδικά η καμπάνια υπέρ του έχει ανεβάσει ταχύτητα. Με το ποσοστό της αδιευκρίνιτης ψήφου να παραμένει σημαντικό, οι δημοσκοπήσεις είναι θολές όμως σταθερά αποτυπώνουν χάσμα βάσει κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ηλικίας, κομματικής προτίμησης και περιοχής.

Πώς θα ήταν να παίρνει ο καθένας στην Ελβετία, είτε εργάζεται είτε όχι, 2.500 φράγκα (περίπου 2.300 ευρώ) το μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Οι Ελβετοί καλούνται στην κάλπη για να αποφασίσουν αν θα δοκιμάσουν την εισαγωγή βασικού εισοδήματος. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες στο μέτρο να περάσει, έστω κι αν το κόστος ζωής για όλους στην Ελβετία (εργαζόμενους και μη) είναι υψηλότατο.

Δημάρχους από τη Ρώμη μέχρι τη μικρότερη κοινότητα εκλέγουν την Κυριακή οι Ιταλοί, σε κάλπες που θα «δοκιμάσουν» το κλίμα για την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος -καθώς οι υποψήφιοι του κόμματός του δεν κατεβαίνουν με αέρα νίκης- υπογραμμίζει ότι οι κάλπες δεν θα έχουν επιπτώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ισχυρό ρεύμα για τους υποψήφιους του M5S του Μπέπε Γκρίλο, η Ρώμη ενδέχεται να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο.

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βαρσοβία και άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της συντηρητικής κυβέρνησης. Στην πρωτεύουσα, 50.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, 10.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

Οικονομία:Το ενδεχόμενο συνέχισης της πτωτικής πορείας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν θα προκαλέσει προβλήματα, εάν συνεχιστεί για αρκετό καιρό, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου από το Πεκίνο.

Η κοινωνική προστασία των αδύναμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών.

Μπαίνουν στο πρώτο πλάνο του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η άσκηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο περιλαμβάνει όλες τις φορολογικές παραμέτρους όπως ισχύουν σήμερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν όλες σταθερές για τα επόμενα χρόνια, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

Αθλητισμός: Γκέλα με το καλημέρα για τη Βραζιλία που έμεινε στο 0-0 με το Εκουαδόρ στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου του Copa America. Μάλιστα οι παίκτες του Εκουαδόρ «φωνάζουν» σωστά για ένα γκολ που σημείωσαν και λανθασμένα τους ακυρώθηκε.

Την ισοπαλία της Βραζιλίας με το Εκουαδόρ εκμεταλλεύτηκε το Περού που επικράτησε με 1-0 της Αϊτής και βρίσκεται στην 1η θέση της βαθμολογίας. Για τον 1ο όμιλο, Παραγουάη και Κόστα Ρίκα έμειναν στο 0-0. Πανέτοιμη για την πρεμιέρα του EURO 2016 με τη Ρουμανία, το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής (10/06) έδειξε ότι είναι η Γαλλία.

Στο τελευταίο της τεστ, που έδωσε στο Μετς, η διοργανώτρια του τουρνουά επικράτησε πολύ άνετα με 3-0 της Σκοτίας, έχοντας σε μεγάλη βραδιά τον Ολιβιέ Ζιρού, που πέτυχε 2 γκολ, το πρώτο με τακουνάκι. Η Κροατία με τους Μάντζουκιτς και Νίκολα Κάλινιτς να πετυχαίνουν χατ τρικ «ισοπέδωσε» 10-0 το Σαν Μαρίνο στη Ριέκα, σε παιχνίδι που δεν αντέχει κριτικής και οι γηπεδούχοι το μετέτρεψαν σε προπονητικού χαρακτήρα ενόψει του EURO 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια: