05 Ιουνίου, 2016

H ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ H ΠΤΩΣΗ

 

Πριν από χρόνια ο πρώην πια πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε γίνει γνωστός από το περίφημο βιβλίο του το «Στρατηγικό Βάθος», όπου ανέλυε την μεγάλη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και τις ηγεμονικές της βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το δεξί χέρι του Ερντογάν και ο βασικός του σύμβουλος του έγινε για ένα διάστημα αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός. Ορισμένες όμως κινήσεις αυτονόμησης του από τον Τούρκο πρόεδρο και ιδίως οι διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό χωρίς να… πάρει την άδεια του Ερντογάν, έφεραν τουλάχιστον προς το πάρων το πολιτικό του τέλος. Απογοητευόμενος ο Νταβούτογλου, ξανακάνει την εμφάνιση του σαν συγγραφέας με το καινούργιο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «ΠΟΛΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει κάποιες πολύ γνωστές πόλεις, την ιστορία τους και την συμβολή τους στην διαμόρφωση το πολιτισμού. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές διακρίνουμε φυσικά τη Κωνσταντινούπολη, την γενετήρια του το Ικόνιο της Τουρκίας, αλλά και την Αθήνα καθώς και την Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρων για τον ελληνισμό.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις ιερές πόλεις του Ισλάμ, Μέκκα και Μεδίνα, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, επίσης ιερή πόλη του Ισλάμ. Πάντως σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Νταβούτογλου θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα ανοίξει πολιτικό γραφείο από το οποίο θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις.

Παράλληλα θα συγκροτήσει ένα προσωπικό επιτελείο από 2-3 πολιτικούς συμβούλους που θα συσκέπτονται τακτικά και θα εκφράζουν απόψεις για την εν γένει κατάσταση. Πολλοί εκφράζουν ακόμα και την άποψη για την πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος υπό την αρχηγεία του, κάτι που προς το παρών τουλάχιστον ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: