07 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στην Ολομέλεια από το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία.

Χωρίς μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, τρένο και προαστιακό το Λεκανοπέδιο, λόγω της απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κόντρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής. Χωρίς λεωφορεία και η Θεσσαλονίκη, τετραήμερη απεργία της ΠΝΟ, απεργούν και το Σάββατο οι δημοσιογράφοι.

Την τμηματική καταβολή του τιμήματος αγοράς των τηλεοπτικών αδειών έως και δύο έτη προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή και στο Ασφαλιστικό. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, η 2η και 3η δόση καταβάλλονται εντός 12 και 24 μηνών αντίστοιχα από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας.

Τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ την Κυριακή κατά του ασφαλιστικού αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα τα οποία επίσης αντιδρούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Κόσμος: Το πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο απέκτησε το Λονδίνο με τη νίκη του Σαντίκ Χαν των Εργατικών. Η νίκη του μετρίασε την κακή επίδοση του κόμματος σε Σκωτία και Ουαλία. Γιος πακιστανού μετανάστη που εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου, ο Χαν είπε: «Είμαι περήφανος που το Λονδίνο ψήφισε ελπίδα και όχι φόβο».

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια και δέκα μήνες επεβλήθη στον διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ. Λίγο πριν μπει στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή του, ο Τούρκος δημοσιογράφος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας. Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του, επικεφαλής του γραφείου της ίδιας εφημερίδας στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αβέβαιη για το πώς η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα επηρεάσει την συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι αεροπορική επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες άτομα.

Οικονομία: Περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου έως και τα 8.636 ευρώ σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Από το 26% στο 29% ο συντελεστής των μικρών επιχειρήσεων για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ.

Eπιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup αποκαλύπτει το πρακτορείο MNI. Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή – για ό,τι αυτό σημαίνει από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς για τους κινδύνους που ενέχει η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, επισήμανε πως υπάρχει μία οχτάμηνη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, επειδή υπάρχουν σχετικά προβλήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere Della Sera, ανέφερε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν είναι κοντά στη χρεοκοπία.

Αθλητισμός: Δεν θα διεξαχθεί ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, το βράδυ του Σαββάτου. Πλέον αναμένεται η αντίδραση της ΕΠΟ που όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες εξετάζει ακόμα και την πρόωρη λήξη της σεζόν με την μη διεξαγωγή των πλέι οφ.

Η Λίβερπουλ και η Σεβίλη θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa League στον τελικό που θα γίνει στις 18 Μαϊου στη Βασιλεία. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν 3-0 της Βιγιαρεάλ στο «Ανφιλντ» ανατρέποντας το εις βάρος τους 1-0 του πρώτου ημιτελικού και επιστρέφουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετα το 2007 (Champions League - ήττα από τη Μίλαν στην Αθήνα).

Απέναντί τους, η κορυφαία ομάδα του θεσμού, η Σεβίλη που δυσκολεύτηκε αλλά ξεπέρασε το εμπόδιο της Σαχτάρ Ντόνετσκ με 3-1 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» (2-2 ο πρώτος αγώνας).







Δεν υπάρχουν σχόλια: