12 Μαΐου, 2016

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ

 

Καζάνι που βράζει είναι αυτή την ώρα η Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ένταση φαίνεται πως ξεκίνησε εξαιτίας της παρουσίας ενός αμερικανικού πλοίου στην περιοχή εκείνη, πλησίον της ζώνης γύρω από το τεχνητό νησί Νάνσα. 

Σύμφωνα με τις αναφορές του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, επενέβησαν άμεσα δύο πολεμικά αεροσκάφη και τρία πολεμικά πλοία, τα οποία ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του αμερικανικού σκάφους. Επιπλέον έκαναν λόγο για σοβαρή πρόκληση από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το αντιτορπιλικό William P. Lawrence, το οποίο εθεάθη στο σύμπλεγμα νησιών Σπάρτλι, το οποίο βρίσκεται στα κινεζικά χωρικά ύδατα. 
 
«Το αμερικανικό πλοίο μπήκε στα χωρικά ύδατα του νησιού Νάνσα δίχως να έχει λάβει εξουσιοδότηση. Η πράξη αυτή, συνιστά μία σοβαρή πρόκληση», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας με ανακοίνωσή του. Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε και τόνισε πως πρόκειται για υπερβολικές ναυτικές απαιτήσεις, οι οποίες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τους θαλάσσιους νόμους. Επιπλέον υπερασπίστηκε το δικαίωμα του αμερικανικού Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: