12 Μαΐου, 2016

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

 

Μετά το euro group  της Δευτέρας, και τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, τα βλέμματα συγκεντρώνει η συνάντηση των υπουργών οικονομικών. Μέχρι  και τις 24 Mαιου τα κλιμάκια θα πρέπει να σκεφτούν όλες τις επιλογές.  Ένας αξιωματούχος όμως  εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα της συμφωνίας. 

«Επιτέλους  έχουμε την προθυμία να το κάνουμε αυτό. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι για πλήρη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους έως τις 24 Μαΐου;  Έχω σοβαρές αμφιβολίες» Είπε σε δηλώσεις του σε ξένο τύπο. Το ΔΝΤ  πιέζει για μια σχεδόν αυτόματη ελάφρυνση χρέους όταν θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2018.

Όμως, σημειώνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γερμανία και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες είναι διαθέσιμες να δεχθούν αυτό το «πολιτικό χτύπημα» τώρα, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, την οποία πολλές χώρες θεωρούν περιττή. Ακόμη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται. 

Προσπαθώντας να κάνει την πολιτική της ελάφρυνσης πιο ομαλή , ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαχώρισε το θέμα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα είναι πιο περιορισμένα και μπορούν να εφαρμοστούν πριν το 2018 χωρίς να πέσουν στο σοβαρό εμπόδιο της απαίτησης κοινοβουλευτικής έγκρισης από τις «σκληρές» χώρες. Τα μεσοπρόθεσμα βήματα, είναι αυτά ακριβώς που θέλει να αποφύγει ο Σόιμπλε. 

Αξιωματούχοι ανέφεραν στους ότι το Βερολίνο μπορεί να αναβάλει να δεσμευτεί μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα, το 2018, έπειτα από τις γερμανικές εκλογές το 2017.  Σύμφωνα  με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, η Γερμανία έθεσε την ιδέα του προληπτικού μηχανισμού, που μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση χρέους, αλλά με την επιφύλαξη του πόσο καλά θα τα πάει η Ελλάδα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις δεσμεύσεις που χρειάζονται.  Κάποιοι υπουργοί της ευρωζώνης χάνουν την υπομονή τους με αυτά που κάνει το ΔΝΤ και προκειμένου τελικά να τους ωθήσει σε κούρεμα χρέους. Άλλοι  αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι αν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, τότε μία μερική συμφωνία μπορεί να είναι τελικά απαραίτητη. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: