12 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Όρους, για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές.

Ανοιχτό άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και μάλιστα με διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. «Όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού περιβάλλοντος. Το βρίσκω σωστό και υγιές» δήλωσε.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ειδομένης και πέντε κατοίκων του χωριού για τα όσα συμβαίνουν στον καταυλισμό σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κατά του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ένας πρόσφυγας «περιφερόταν στον καταυλισμό με το αριστερό του μάτι μέσα σε μπουκαλάκι με ορό»...

Από όταν έκλεισε ο Βαλκανικός Διάδρομος για τους πρόσφυγες, έχουν αυξηθεί οι παράτυπες διελεύσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Liberation, διακινητές που δρουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ προωθούν πρόσφυγες προς τη Σερβία. Αρκεί, βέβαια, να υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι αναγκαίες πληρωμές...

Την πεποίθηση ότι ο Μπεν Νίνταμ είναι σίγουρα ζωντανός εξέφρασε η μητέρα του, την ώρα που νέος κύκλος ερευνών έχει ξεκινήσει στην Κω από τη βρετανική αστυνομία. «Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες πριν μερικά χρόνια ότι ο Μπεν έχει φύγει από την Κω, έχει νέο όνομα, Ανδρέας και ζει με έναν άνδρα που τον λένε Νίκο» αποκάλυψε η μητέρα του σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Κόσμος: Μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης έχει τραβήξει, και συνεχίζεται, η συζήτηση στη Γερουσία της Βραζιλία για την παραπομπή της Ρούσεφ σε δίκη και την αυτόματη προσωρινή απομάκρυνσή της από την προεδρία της χώρας, λίγο μετά την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μπλοκάρει τη διαδικασία. Παράλληλα με τα χαρακώματα μέσα στη Γερουσία, έξω από το κτίριο βρίσκονταν χωριστά συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου.  

Η Μαλαισία θεωρεί πως δύο νέα κομμάτια που βρέθηκαν στις ακτές της Νοτίου Αφρικής και νησιού ανοικτά του Μαυρίκιου προέρχονται «σχεδόν σίγουρα» από το άφαντο Boeing της Malaysian Airlines. Αν έχει βάση η βεβαιότητα της Κουάλα Λουμπούρ, θα έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε θραύσματα του αεροσκάφους που είχε εξαφανιστεί χωρίς ίχνος το Μάρτιο του 2014 -έστω κι αν προσφέρουν ελάχιστα στη λύση του γρίφου.

Πώς εξηγείται η γοητεία που ασκεί η «νέα μόδα» εθνικισμού που εκπροσωπούν πολιτικοί όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή ο Νόρμπερτ Χόφερ στην Αυστρία; Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ προσπαθεί να δώσει την απάντηση. Στη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μπήκε και η Ρώμη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει την εκτίμησή του πως το Brexit θα έφερνε «ντόμινο» στους «28». 

Ο ιταλός υπουργός σημείωσε επίσης πως ένα «διαζύγιο» δεν θα ήταν εύκολο ούτε για το ίδιο το Λονδίνο, επειδή θα άνοιγε μία περίπλοκη και χρονοβόρο διαδικασία στο να καταρτιστούν οι νέες σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη. 32 Τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυσύχναστη αγορά του Σαντρ Σίτι, σιιτικής συνοικίας στη βόρεια Βαγδάτη. 

Την ευθύνη για την επίθεση - εκ των πλέον αιματηρών το τελευταίο διάστημα στην ιρακινή πρωτεύουσα- ανέλαβαν οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.  Άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις την Τετάρτη σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης με απολογισμό τουλάχιστον 29 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οικονομία:Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη. Οι αναλυτές αναμένουν συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μετά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών την Τετάρτη, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Το σχέδιο της συμφωνίας εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, και ειδικότερα τα ζητήματα του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς και του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να συζητηθούν σήμερα, Πέμπτη, στη διάρκεια του EuroWorking Group.

Απαραίτητη για την βιώσιμη επίλυση του ελληνικού ζητήματος συνολικά θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και «υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής».

Αθλητισμός:Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι, σύμφωνα με το Forbes, ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής για το 2015. Ο Πορτογάλος επιθετικός φέρεται να έχει εισπράξει από συμβόλαιο και μπόνους με την Ρεάλ 46.660.000 ευρώ και από διαφημίσεις 25.380.000 ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 71.790.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ισπανική «As», ο Χόρχε Σαμπαόλι αναμένεται προσεχώς στην Αθήνα για να συζητήσει με τους εκπροσώπους της ΑΕΚ το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. 

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία τέλεσης του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας και κατά συνέπεια το πρόβλημα που δημιουργεί στα πλέι οφ της Λίγκας, θα αποτελέσει το αντικείμενο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι (14:00) στα γραφεία της διοργανώτριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: