13 Μαΐου, 2016

ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΕ Η ΡΟΥΣΕΦ

 

Η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε την προσωρινή αποπομπή της Προέδρου της χώρας από την εξουσία, μέσω της παραπομπής της σε δίκη, με 55 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά.

Για την ακρίβεια, η θητεία της Ρούσεφ θα ανασταλεί για μέχρι έξι μήνες, όσο διάστημα θα διαρκέσει η δίκη, τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από το αριστερό Κόμμα των Εργατών. Στο διάστημα αυτό, τα προεδρικά καθήκοντα θ' ασκεί ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ και - εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι καταδικαστική - η Ρουσέφ θα παυθεί οριστικά από τα καθήκοντά της.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση και στο Σύνταγμα. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά και μόνο η δική μου εντολή, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ψήφο, στην κυριαρχία του λαού που εκφράζεται διά της ψήφου και στο Σύνταγμα», εκτίμησε η Ρουσέφ στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά ένα «πραξικόπημα», μια «δικαστική και πολιτική παρωδία» και μια «εντατική εκστρατεία υπονόμευσης» της κυβέρνησής της.

Επιπλέον, η Ντίλμα Ρουσέφ προειδοποίησε πως η παραπομπή της απειλεί τις κοινωνικές προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Ρούσεφ δεν θεωρείται προσωπικά ύποπτη για διαφθορά, όμως υπάρχουν υποψίες για τη χρηματοδότηση των εκστρατειών της και ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει την έναρξη έρευνας σε βάρος της για ενδεχόμενη απόπειρα παρεμπόδισης της έρευνας σχετικά με την κατάχρηση κεφαλαίων στο εσωτερικό του δημόσιου πετρελαϊκού ομίλου Petrobras.

Με την απόφαση, η Ρούσεφ γίνεται η πρώτη πρόεδρος της χώρας σε διάστημα μεγαλύτερο από είκοσι χρόνια, η οποία αποπέμπεται από τα καθήκοντά της.  Η ίδια, αν και αρνούνταν πεισματικά να παραιτηθεί και μιλούσε για "πραξικόπημα", το περίμενε: εδώ και αρκετές μέρες είχε αφαιρέσει προσωπικές φωτογραφίες και αδειάσει τα ράφια στο γραφείο της στον τρίτο όροφο του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Ωστόσο θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην επίσημη κατοικία της, το μέγαρο Αλβοράδα, και προσωπικό 300 ατόμων όσο διαρκεί η δίκη της. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: