13 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας οργανώνουν το μεσημέρι η ΟΛΜΕ (12:30) και η ΔΟΕ (13:00), ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.

Φορείς «φαντάσματα» έφερε στο προσκήνιο η απογραφή που γίνεται στο Δημόσιο για την χαρτογράφηση όλων των οργανισμών. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα μετά από επτά χρόνια και μέχρι στιγμής έχει απογραφεί το 95% των φορέων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όσοι φορείς είναι «ανενεργοί» ή άνευ αντικειμένου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις -οι πλέον σύνθετες των τελευταίων ετών, από πλευράς οργάνωσης, καθώς θα διεξαχθούν και με το νέο, αλλά και με το παλαιό σύστημα. Πέντε μητροπολιτικές παρεμβάσεις με έμφαση στις πολεοδομικές αναπλάσεις, τη διασύνδεση περιοχών.

Και τη χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, σχεδίασαν μελετητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) προκειμένου να μπει ένα τέλος στην υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου. Η μελέτη παραδόθηκε ήδη στην Περιφέρεια Αττικής. Επιβαρύνσεις και στις εισαγωγές του καφέ εξετάζει η κυβέρνηση που αναμένεται να είναι της τάξης του 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό ανάλογα με το αν το προϊόν έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι.

Η επιβάρυνση αυτή οδηγεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, σε αύξηση των λιανικών τιμών κατά ποσοστό της τάξεως του 10% με 15% μαζί με την παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ.

Κόσμος: Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο. Δύο εκ των στρατιωτών σκοτώθηκαν σε συντιβη ελικοπτέρου.

Η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία, η υπηρεσία υπεύθυνη για την ασφάλεια του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ, έχει ανοίξει έρευνα σε βάρος του πρώην μπάτλερ του Ντόναλντ Τραμπ που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε... τον αμερικανικό στρατό να σκοτώσει τον Ομπάμα. Ο μπάτλερ ήταν στη δούλεψη του Τραμπ για 30 χρόνια και ο ίδιος ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών έσπευσε να καταδικάσει τις «φρικτές αναφορές».

Επιτροπή της βρετανικής Βουλής των Λόρδων βάζει «κάτω από τη βάση» στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο με στόχο τα δίκτυα διακινητών από τις λιβυκές ακτές, υποστηρίζοντας πως δεν καταφέρνει μέχρι στιγμής -καθώς ακόμη περιορίζεται σε διεθνή ύδατα- να συλλέξει ουσιαστικές πληροφορίες για τις οργανώσεις διακινητών. 

Ναι μεν η επιχείρηση «Σοφία» συμβάλλει στην έρευνα και διάσωση, υποστηρίζει, όμως η καταστροφή σκαφών χωρίς εξάρθρωση των διακινητών απλώς στρέφει πρόσφυγες και μετανάστες σε ακόμη πιο επικίνδυνα σκάφη. Ανόρθωση της οικονομίας και ενότητα «επαγγέλλεται» ο εκτελών χρέη προέδρου στη Βραζιλία Μισέλ Τεμέρ, καθώς η αποπομπή της Ρουσέφ έχει διχάσει τη χώρα.  

Και η ίδια καλεί σε μάχη εναντίον του «πραξικοπήματος», όπως το χαρακτηρίζει. Το πρώτο βήμα του Τεμέρ ήταν να παρουσιάσει την κυβέρνηση (που είχε ήδη έτοιμη στα συρτάρια) και να υποσχεθεί πλήρη έρευνα του σκανδάλου της Petrobras, στις παρυφές του οποίου έχει ανακύψει και το δικό του όνομα. Το θάνατο κοντά στη Δαμασκό του ηγετικού της στρατωτικού στελέχους Μουσταφά Μπαντρεντίν επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λέγοντας πως ο Μπαντρεντίν σκοτώθηκε σε επίθεση. 

Η φύση της επίθεσης - επιδρομή, επίθεση με πύραυλο ή μέσα του πυροβολικού - δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη, όμως νωρίτερα λιβανικό κανάλι που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ υποστήριξε πως επρόκειτο για ισραηλινή επιδρομή. Ο Μπαντρεντίν είναι μεταξύ των θεωρούμενων υπεύθυνων για τη δολοφονία του Χαρίρι.

Οικονομία:Η σιωπή του ΔΝΤ σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για το ελληνικό χρέος ήταν τελικά... «εύγλωττη». Όπως προκύπτει από το μαραθώνιο EuroWorking Group που διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε εκκρεμότητα παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής ρύθμισης. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα. Λίγο πριν συνεδριάσει το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας είχαν μια κλειστή σύσκεψη με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Ποια επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πώς αντέδρασε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Ηχηρό καμπανάκι για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στη βρετανική οικονομία μια πιθανή αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση χτύπησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τράπεζα κάνει λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Αθλητισμός:Εκτός εθνικής Γαλλίας για την τελική φάση του Euro 2016 έμεινε ο φορμαρισμένος μεσοεπιθετικός της Νις, Χατέμ Μπεν Αρφά, καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «τρικολόρ», Ντιντιέ Ντεσάμπ, επέλεξε να πάρει στην 23μελή αποστολή τον στράικερ της Άρσεναλ, Ολιβιέ Ζιρού.

Έντονη παρασκηνιακή δράση προς αποφυγή της νέας αναβολής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης με την ΕΠΟ να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγή των βοηθών διαιτητή, όπως απαιτεί εδώ και μέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Εάν επέλθει συμφωνία στην αντικατάσταση των Αλεξέα και Πετρόπουλου με τους βοηθούς του Σιδηρόπουλου στην Ευρώπη (Ευθυμιάδη και Κωσταρά), τότε φαντάζει βέβαιο πως ο τελικός θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη (17/5).


Δεν υπάρχουν σχόλια: