15 Απριλίου, 2016

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ! “ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ“

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των κόκκινων δανείων που πλήττει  τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στο κείμενο του ΔΝΤ που αναφέρεται στη Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα το οποίο εκτέθηκε σήμερα από τον επικεφαλή της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής, ονόματι Χοσέ Βινιαλς στην Ουάσινγκτον, κάνει λόγο πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανακηρύσσονται ως πρωτεύον πρόβλημα για όλη την Ζώνη του Ευρώ. 

Συγκεκριμένα το μέγεθός τους ξεπερνά τα 900 δις. Ευρώ (καθώς μερικά από αυτά  το 10% φτάνουν τα 100 δις. Ευρώ, τα οποία αναλογούν στα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών). Επιπλέον, όπως έχει τεκμηριωθεί, η μεγάλη πτώση των τιμών στην Ελλάδα και στην Ιταλία οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στα τραπεζικά συστήματα, είναι αυτά που έχουν πληγεί από την πτώση των τιμών και των μετοχών. 

Συγκεκριμένα στο κείμενο του ΔΝΤ, τονίζει πως υπάρχει σοβαρή αδυναμία στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και από την συμπεριφορά των μετοχών της τράπεζας, καθώς βρίσκεται σε αναβρασμό οι χρηματαγορές φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωτική λύση στα προβλήματα που έχουν πάρει από τις Τράπεζες του Ευρώ.

Η λύση φαίνεται ότι έρχεται από το Ταμείο κάνοντας λόγο για μια πιο δυναμική στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικότερα, η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, δυναμική εποπτεία, αλλαγή της ρύθμισης του νομικού πλαισίου που καθορίζει την αφερεγγυότητα, την ανάπτυξη των χρηματαγορών, για την καλύτερη διαπραγμάτευση των κόκκινων δανείων (distressed debt markets), καθώς και την ανάπτυξη εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (asset management companies-AMC).


Δεν υπάρχουν σχόλια: