15 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες εξαρθρώθηκε από το Λιμεναρχείο Χίου. Ειδικότερα, το κύκλωμα διακινούσε δελτία αλλοδαπού αιτήσαντος ασύλου, με τα οποία οι κάτοχοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός νησιού χωρίς προβλήματα. Τρία άτομα συνελήφθησαν.

Από χθες, Πέμπτη, μέχρι και το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 74 πρόσφυγες. Δημοσιεύθηκε στο opengov.gr, όπως είχε προαναγγελθεί, η προκήρυξη για τις άδειες περιεχομένου τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια είναι στα 3 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Με την αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή και στην Ουάσινγκτον να διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, η κυβέρνηση επιλέγει την επιστροφή στην ατζέντα της διαπλοκής. Στη Βουλή διεξάγεται αυτήν την ώρα συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια προς κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δείτε τη συζήτηση ζωντανά.

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης οι τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν νοσηλευτές από νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι διαμαρτυρόμενοι φορούν ματωμένα γάντια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι «ματώνουν» κατά τη διάρκεια της δουλειάς, καθώς, όπως λένε, ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς.

Κόσμος: Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Αννόβερο στις 23 Απριλίου θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στην ατζέντα της συνάντησης πρόκειται να βρεθεί το προσφυγικό ζήτημα και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Τους -αρκετά αδύναμους- ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας, τα δημοσιονομικά και την σχετικά ενισχυμένη αγοραστική δύναμη έδειξε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, στην οποία προσπάθησε να υπερασπιστεί την διακυβέρνησή του -απέναντι όμως σε μονίμως χαμηλή δημοτικότητα.

Ο Ολάντ είπε πως θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου αν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα, ενδεχόμενο το οποίο η γαλλική κοινή γνώμη έχει ήδη αποφασίσει πως δεν βλέπει με καλό μάτι. H Πιόνγκγιανγκ προσπάθησε, σύμφωνα με το Νότο, να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου που θα... «πλαισίωνε» την γιορτή των γενεθλίων του ιδρυτή Κιμ Ιλ Σουνγκ, αλλά απέτυχε. Η δοκιμή θα προστίθετο στην ένταση στην κορεατική χερσόνησο, στο κάδρο της οποίας η Βόρειος Κορέα έχει προχωρήσει σε εκτοξεύσεις ως ένδειξη αντίδρασης στις κυρώσεις και τα κοινά γυμνάσια.

Επί παντός συγκρούστηκαν οι Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς στο τελευταίο τους ντιμπέιτ πριν την μάχη της Νέας Υόρκης, με τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών να φωνάζουν κάποιες φορές ταυτόχρονα, μαζί με το κοινό υπέρ ή εναντίον τους. Ο Σάντερς αμφισβήτησε την ορθή κρίση της Κλίντον, η Κλίντον επέκρινε πως πίσω από τις θέσεις του Σάντερς δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός.

Άνετο προβάδισμα στην τέως ΥΠΕΞ δίνουν τα γκάλοπ για την πολιτεία, που επιλέγει στις 19 Απριλίου. Σε τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πάνω από 800 τραυματίες έχει φτάσει ο απολογισμός από τον σεισμό 6,5 βαθμών στη νότια Ιαπωνία. Το φως της ημέρας έδειξε τι άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, με κτίρια να έχουν γκρεμιστεί και δρόμους να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυρίως στην πόλη Μασίκι. Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οικονομία: Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την Παρασκευή, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 2,41%.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Οικονομικών  Μελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), η οποία συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης ανέφερε πως η «υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρεις βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα capital controls είναι η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Η πτώχευση επιχειρήσεων αποτυπώνει «το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα επτά χρόνια ύφεσης και των υπερβολικών μνημονιακών πολιτικών» είπε.

Αθλητισμός: «Κωνσταντινούπολη ΙΙ»: αυτός είναι ο τίτλος της Sun για την επική ανατροπή της Λίβερπουλ, τη νίκη (4-3) απέναντι στην Ντόρτμουντ και την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa league. Όπως τότε, το 2005, στον τελικό του Champions League, όταν ήταν τρία γκολ πίσω από την Μίλαν, ισοφάρισε και πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι.

Τα ζευγάρια των ημιτελικών σε Champions League και Europa League θα γίνουν γνωστά το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς θα διεξαχθεί η κλήρωση στη Νιόν, στην έδρα της UEFA. Συγκεκριμένα στις 12:30 ξεκινά η διαδικασία της κορυφαίας διοργάνωσης με τη συμμετοχή των Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: