26 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου. Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα, Μ.Τρίτη, με ακροάσεις φορέων. 

Ξεκίνησε το πρωί της Μ.Τρίτης η επαναπροώθηση προσφύγων από τη Λέσβο στην Τουρκία. Δώδεκα πρόσφυγες μεταφέρονται με το καταμαράν «NAZLI» προς το Δικελί της Τουρκίας, ενώ συνολικά αναμένεται να επαναπροωθηθούν 35 άτομα. Για νέο ριφιφί από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

«Η Κυβέρνηση αμετανόητη, αποδεικνύει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της που ζημίωσαν τους πολίτες και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής» τονίζει σε ανακοίνωσή της. Βελτίωση του κλίματος διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο δεν επιτεύχθηκαν συγκλίσεις.

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση για συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος εξαπέλυσε το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για «'κόκκινα' ταμεία αντί για πασχαλινά αυγά» και «νέα βύθιση της οικονομίας αντί για την ανάσταση που περιμένει ο κ. Τσίπρας να έρθει το Μεγάλο Σάββατο».

Κόσμος:Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μοιάζει πλέον οριστικό, και ο βασιλιάς συναντάται με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων στην ύστατη προσπάθεια αναζήτησης κοινού εδάφους -μία προσπάθεια που μοιάζει καταδικασμένη εξαρχής και έχει πάρει χαρακτήρα προοιμίου της νέας προεκλογικής περιόδου.

Όλες οι δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες κάλπες για τις 26 Ιουνίου, το σκηνικό που θα προκύψει από τις οποίες είναι εξίσου απρόβλεπτο. Καθώς το ΑΚΡ του Ερντογάν επιδιώκει νέο Σύνταγμα με πιο προεδρικό χαρακτήρα, υψηλά ιστάμενα στελέχη του φαίνεται να ρίχνουν λάδι στη φωτιά ζητώντας η αναθεώρηση να αγγίξει και άλλες θεμελιώδεις αρχές του τουρκικού κράτους -μεταξύ των οποίων και τον κοσμικό του χαρακτήρα. 

«Είμαστε μουσουλμανική χώρα, κι ως εκ τούτου χρειαζόμαστε θρησκευτικό Σύνταγμα» είπε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας πως στο νέο Σύνταγμα «δεν θα πρέπει να έχει πια ρόλο o κοσμικός χαρακτήρας». Αντίπαλες συγκεντρώσεις υποστηρικτών και αντιτιθέμενων περικύκλωσαν το πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βόρειας Καρολίνας με μήλον της έριδος το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θεωρείται ότι περιορίζει τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς. 

Νόμοι σαν κι αυτόν έχουν γίνει το επόμενο πεδίο της μάχης στις ΗΠΑ μετά την ιστορική αναγνώριση του γκέι γάμου, και η περίπτωση της Βόρειας Καρολίνας έχει προκαλέσει ασυνήθιστη κατακραυγή από κάθε πιθανή κατεύθυνση. Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, και η τραγική στιγμή που ο πυρηνικός εφιάλτης έγινε πραγματικότητα σε ευρωπαϊκά έδαφος, κλείνει 30 χρόνια με την επέτειο του Τσερνόμπιλ. 

Από τα ξημερώματα, η Ουκρανία προχωρά σε εκδηλώσης τιμής και μνήμης για τα θύματα ενώ ο ίδιος ο χώρος γύρω από το εργοστάσιο παραμένει παγωμένος στο χρόνο, έχοντας εγκαταλειφθεί στην οργιάζουσα φύση και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων εξαιτίας άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων παραμένει αντικείμενο διαφωνιών.

Πυρ και μανία ο Ντόναλντ Τραμπ για την «αξιολύπητη συνωμοσία», όπως την χαρακτηρίζει, των Τεντ Κρουζ και Τζον Κάσιτς εναντίον του ενώ πέντε πολιτείες προσέρχονται στην επιλογή του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Στην ίδια την Ουάσινγκτον πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την τελική σημασία που θα έχει η προσωρινή συνεννόηση Κρουζ-Κάσιτς ενώ στους Δημοκρατικούς η Κλίντον οδεύει προς νέα νίκη την Τρίτη που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες του Σάντερς.

Οικονομία: Βαραίνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για τις επιπλέον εγγυήσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, απορρίπτοντας τις γενικές διατυπώσεις που προσέφερε η Αθήνα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ, με συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια και το αφορολόγητο.

Μικρές απώλειες καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την έναρξη των συναλλαγών την Μ.Τρίτη. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο επίπεδο των 593 μονάδων. Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων υπέβαλε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη ο Δημήτρης Ράικος.

Αθλητισμός:Ώρα ημιτελικών Champions League με την αρχή να γίνεται στο Μάντσεστερ όπου η Σίτι φιλοξενεί τη Ρεάλ (21:45) με τις δύο ομάδες να έχουν στόχο το αποτέλεσμα που θα κάνει πιο εύκολη τη ρεβάνς, ώστε να επιτευχθεί η πρόκριση στον τελικό του Μιλάνου.

Η Λέστερ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο μεγάλο θαύμα, αφού μετά τη νίκη της την Κυριακή με 4-0 επί της Σουόνσι, είδε τη Δευτέρα τη Τότεναμ να μένει στο 1-1 με την Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 35ης αγωνιστικής της Premier League.

Στο 33' τα Σπιρούνια πήραν κεφάλι στο σκορ με αυτογκόλ του Ντόουσον, αλλά ο ίδιος παίκτης τους... άρπαξε τη χαρά αφού χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του, αυτή το φορά σκοράροντας στο... σωστό τέρμα στο 73'.


Δεν υπάρχουν σχόλια: