19 Απριλίου, 2016

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

 

Στον ηρωισμό των ακριτών αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος από το Σουφλί.«Οι ακρίτες μας ήταν πάντα ήρωες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μετά την Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Σουφλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος την Δευτέρα το απόγευμα στο πλαίσιο του προγράμματος του ταξιδιού του στην Θράκη και στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου επισκέφθηκε το Σουφλί, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωστή Δήμτσα.

Τους υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ο Δήμαρχος Σουφλίου, Βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κλήρος και λαός της πόλης.

Μετά την Δοξολογία στο ναό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στο Σουφλί λέγοντας πως «η παρουσία σας εδώ είναι γιορτή και χαρά διότι είστε φωτεινό παράδειγμα ζωής και έμπνευσης στη διακονία μας».

Αμέσως μετά χαιρετισμό και καλωσόρισμα προς τον Αρχιεπίσκοπο απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σουφλίου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο ερχομός του Αρχιεπισκόπου είναι δώρο Θεού για όλους μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Θράκη, κάτι που όπως είπε του προσέφερε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο τον ευχαρίστησε και του επεσήμανε πως «ο ερχομός μου δεν είναι δώρο του Θεού προς εσάς, αλλά προς εμένα. Ακόμη κι ο αέρας εδώ είναι διαφορετικός» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και ζήτησε από τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός. «Καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μικροί και μεγάλοι, άρχοντες και λαός θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Οι ακρίτες μας, άλλωστε, ήταν πάντα ήρωες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε την πορεία μας».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σήμερα έχει ευτελισθεί το ανθρώπινο πρόσωπο και έχει γίνει εμπορεύσιμο και ό,τι είναι εμπορεύσιμο χάνει την αξία του, γιαυτό χρειάζεται να αναστηλώσουμε την εικόνα του Θεού, του ανθρώπου. Με τη μετάνοια, την αλλαγή μυαλού και νοοτροπίας θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να κάνουμε πράξη την εντολή του Κυρίου, να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την δύναμη και τον πλησίον μας σαν τον εαυτό μας.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που ήταν στον ναό πρότεινε να δημιουργεί ένα πρόγραμμα συναδέλφωσης με κάποιο σχολείο της Αθήνας και τα παιδιά να κατέβουν για λίγες μέρες στην Πρωτεύουσα, να φιλοξενηθούν από την Αρχιεπισκοπή και να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς επίσης, να γνωρίσουν και να συναναστραφούν τους συνομήλικους μαθητές τους από την Αθήνα.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν το Μουσείο Μετάξης Σουφλίου και αμέσως μετά την Ιερά Μονή Δαδιάς της Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπου τους υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος της Μονής π. Ελπιδοφόρος και οι μοναχοί της μονής.

Ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το 126 στρατιωτικό φυλάκιο επιτήρησης στις όχθες του ποταμού Έβρου, όπου συνομίλησαν με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, τους οπλίτες του φυλακίου και τους μοίρασε συμβολικά δώρα ενόψει της εορτής του Πάσχα.
 
Το πρωί της τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί στην Ορεστιάδα τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, το Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου θα παραδώσει φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Στη συνέχεια, το παραμεθόριο Φυλάκιο και την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευή Νέας Βύσσης, καθώς και ένα σχολείο, όπως ακριβώς υποσχέθηκε στους μαθητές στον ιερό καθεδρικό ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.


Ο Αρχιεπίσκοπος στο Συνοριακό Φυλάκιο Γέφυρας 
Το Συνοριακό Φυλάκιο Γέφυρα στην περιοχή Πυθίου, δίπλα στον ποταμό Έβρο, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και τον Διοικητή της XVI Mεραρχίας Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες υποδέχθηκαν οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και τους ξενάγησαν στο φυλάκιο, ενώ τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία του συνοριακού σταθμού. Είναι, εξάλλου, η μόνη σιδηροδρομική σύνδεση με την Τουρκία.

Κομβικό σημείο που μας βοηθάει να έχουμε προβληματισμούς και στοχασμούς χαρακτήρισε το φυλάκιο ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνοντας «όπου και να πάμε στην Θράκη είναι όλα συγκινητικά και όμορφα. Όταν κανείς βρίσκεται σε τέτοια μέρη, όπως αυτό το φυλάκιο, αισθάνεται ανατριχίλα, διότι θυμάται προβληματισμούς και κάνει στοχασμούς.

Αυτά τα κομβικά σημεία πρέπει να τα επισκεπτόμαστε για να προβληματιζόμαστε σωστά». Μίλησε, επίσης, στους στρατευμένους, τους εμψύχωσε και τους μοίρασε μικρές ευλογίες.


Επίσημη επίσκεψη στο Διδυμότειχο
Στην προσοχή που χρειάζονται οι ακριτικές περιοχές, στην μόρφωση των παιδιών και στο μάθημα των θρησκευτικών αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά την Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης.

Κάτω από τη σκιά της 90τ.μ. γαλανόλευκης που στολίζει το κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού, οι αρχές, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωποι των φορέων, οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους, οι σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων με θρακιώτικες ενδυμασίες και πιστοί από διάφορες περιοχές υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Ακολούθησε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό κι αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στην προσφώνηση του προς τον Μακαριώτατο τον καλωσόρισε στη βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, ένα τόπο συνάντησης πολιτισμών, ανθρώπων και θρησκειών, όπως είπε, και τον ευχαρίστησε για το άοκνο ενδιαφέρον του προς τους ακρίτες και τη συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο κοινωνικό και προνοιακό έργο της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου φανερώνει τρία πράγματα:  "Πρώτα απ’ όλα την αγωνίας σας και την αγάπη σας για τους ακρίτες μας, για το λαό μας, για τους ανθρώπους οι οποίοι εδώ στέκονται στρατιώτες μαζί με τον ελληνικό στρατό για να υπερασπιστούν την πατρίδα και την πίστη του.

Η αγωνία σας αυτή εκδηλώνεται παντοιοτρόπως, όχι μόνο με την επίσκεψη, αλλά με τη διαρκή συναντίληψη στο κοινωνικό και προνοιακό έργο της ιεράς Μητροπόλεώς μας. Και χαίρομαι γιατί σήμερα σας συνοδεύει ο γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο εντιμότατος κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο οποίος πάντοτε εκπροσωπώντας την υμετέρα Μακαριότητα είναι κοντά μας για να στηρίξει όλες τις κοινωνικές δράσεις μας, να στηρίξει το κοινωνικό παντοπωλείο, να στηρίξει το ιατρείο κοινωνικής αντίληψης, το κοινωνικό φαρμακείο, να στείλει σχολικά είδη για να μοιράσουμε στα σχολεία αδιακρίτως, είτε είναι χριστιανικά, είτε μουσουλμανικά, ενθύμια στους μαθητές.

Και πολλές άλλες δράσεις που ανακουφίζουν αυτόν το λαό και δηλώνουν την ευεργετική σας αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το λαό μας. Και πάνω απ’ όλα, το ενδιαφέρον σας για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Το οποίο στηρίζετε με όλες τις δυνάμεις σας για να παραμείνει αυτόνομο και να παρέχει αξιοπρεπή περίθαλψη στους ανθρώπους του κεντρικού και βορείου Έβρου, που, όπως διαπιστώσατε κι εσείς, η απόσταση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το τελευταίο χωριό της επαρχίας μας είναι περίπου 190 χλμ., όσο χρειάζεται δηλαδή να πάει κανείς Αθήνα - Τρίπολη, τόση είναι η απόσταση από το κέντρο του νομού μας.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η επίσκεψή σας αυτή – το λέω και συγκινούμαι - εκδηλώνει και την αγάπη σας για το Μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο, τον οποίο αγαπήσατε και του σταθήκατε σε δύσκολες στιγμές. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο αυτό που κάνατε σήμερα στη μνήμη του.

Αυτός ο ναός είναι έργο δικό του και η επίσκεψή σας εδώ είναι όντως γι’ αυτόν ιδιαίτερη τιμή και εκδήλωση αγάπης".Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου σημείωσε ότι «σήμερα το Διδυμότειχο γιορτάζει το Πάσχα πριν από το Πάσχα γιατί η παρουσία Σας εδώ, Μακαριώτατε, μας γεμίζει ελπίδες να συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες».

Στην συνέχεια, τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Δήμαρχος κ. Πατσουρίδης, εξαίροντας το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και μνημονεύοντας το ένδοξο βυζαντινό παρελθόν της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την πρόσκληση, τον Δήμαρχο και τους κατοίκους για την υποδοχή και μίλησε για την περιοδεία του στην Θράκη.

«Τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι η Θράκη μας είναι ένα εκλεκτό, ιστορικό, δυνατό σημείο της πατρίδας μας και αξίζει να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις και να στερηθούμε πράγματα για να αναπαυθεί αυτός ο λαός, που έχει περισσότερες ανάγκες, δοκιμάζεται περισσότερο απ’ ότι εμείς».

Αναφέρθηκε στα προγράμματα της Αποστολής και στη στήριξη που παρέχεται στους κατοίκους της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου. Προσέθεσε, επίσης, ότι «κάθε φορά που επισκέπτεται κανείς την Θράκη και ιδιαίτερα την ακριτική αυτή περιοχή, αισθάνεται υποχρέωση να κάνει κάτι περισσότερο.

Όταν είναι κανείς ευαίσθητος σε θέματα πίστεως πρώτα απ’ όλα και ύστερα εθνικά, δεν μπορεί να κλείσει ούτε τα μάτια του, ούτε τα αφτιά του, ούτε περισσότερο την καρδιά του».Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, πως δεν ερχόμαστε στην Θράκη, για να δώσουμε δύναμη, αλλά για να πάρουμε. «Παίρνουμε δύναμη όταν βρισκόμαστε σε αυτούς τους χώρους και βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους μαθητές που είχαν κατακλείσει το ναό ο Αρχιεπίσκοπος τους κάλεσε «να πάρουν μόρφωση όσο μπορούν περισσότερη. Να πάρουν εφόδια όσο μπορούν πιο πολλά για τη ζωή. Οι εμπειρίες και τα διπλώματα είναι η σοφία του κόσμου. Αλλά να μην αρκεστούν μόνο σε αυτά.

Η σοφία η ανθρώπινη όσο ωφέλιμη είναι, μπορεί πολλές φορές να γίνει και επικίνδυνη. Χρειάζεται, όμως, και ένα συμπλήρωμα, η άνωθεν Σοφία. Εκεί που συναντιούνται και τα δύο είδη σοφίας, ανθρώπινης και θεϊκής, εκεί ακριβώς γίνεται ο χαρισματικός, ο επιτυχημένος άνθρωπος. 

Είναι αλήθεια ότι δε δίνουμε τα καλύτερα παραδείγματα εμείς οι μεγάλοι στα παιδιά μας. Πολλές φορές μάλιστα βρίσκουμε, όπως αυτά, δικαιολογίες για να κόβουμε ό,τι μπορούμε από την πίστη μας, την ιστορία μας, τις ρίζες μας. Εδώ, όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!».

Ο Μακαριώτατος εξήγησε ότι πριν από καιρό τον είχε επισκεφθεί από την Αγγλία ένα κλιμάκιο για κοινωνικές συζητήσεις, κυρίως στα σχολεία και για τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούμε στη μόρφωση των παιδιών. Τους είπα τα δικά μας παράπονα» περιγράφει ο Αρχιεπίσκοπος, «που, είτε τα παιδιά, είτε οι γονείς παρουσιάζουν κάθε φορά.

Τη μια, να κατεβάσουμε τον Σταυρό από τις αίθουσες, να βγάλουμε την Παναγία από τα διάφορα δημόσια κτήρια. Άλλοτε να μην κάνουμε την προσευχή μας ή να πάρουμε απαλλαγή από τα θρησκευτικά για να «κερδίσουμε» λίγη ώρα.

Και τους ρώτησα: «έχετε τέτοια προβλήματα στην Αγγλία και πως τα αντιμετωπίζετε;», Μου απάντησαν, λοιπόν, ότι εκεί δεν διαπραγματεύονται ανακοινώνουν το πλαίσιο και αν κάποιος θέλει να μείνει το σέβεται».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους μαθητές να πάρουν την πρωτοβουλία και να επιλέγουν μόνοι τους να παρακολουθούν το μάθημα το θρησκευτικών, διότι έτσι θα προσφέρουν στην πατρίδα και στην οικογένεια τα καλύτερα. Υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα προσπαθήσει να εντάξει στο πλαίσιο του προγράμματός του στην Θράκη και την επίσκεψη σε ένα σχολείο.

Εξερχόμενος του Ναού ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Κτίτορος του Ναού μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικηφόρου κι αμέσως μετά ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Αρχιεπίσκοπος: Από την Θράκη παίρνουμε δύναμη 
και κουράγιο. Να την προσέχουμε. 
 «Στην Θράκη δεν ερχόμαστε για να υποσχεθούμε είπε ο Μακαριώτατος, αλλά για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο» από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, όπου χοροστάτησε στον κατανυκτικό εσπερινό της Κυριακής.

Συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ενώ παρέστησαν οι τοπικές αρχές, βουλευτές, πολιτευτές, τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας πως η επίσκεψή του στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει ιδιαίτερη χαρά «η οποία οφείλεται σε μια πραγματική, ειλικρινή και ανεπιφύλακτη προσήλωση που έχουμε στην Εκκλησία, οι θρακιώτες.

Την οποία πάντοτε αισθανόμαστε γονιδιακά, ως προστάτιδα και τη βίωνουμε ως θεμελιώδες εφαλτήριο για κάθε επιτυχία και ευλογία στη ζωή μας. Μιλώ τόσο για τους γηγενείς παλαιούς θρακιώτες, όσο και για τους μετέπειτα πρόσφυγες που ήρθαν στον τόπο μας».

Προσέθεσε, ότι η χαρά οφείλεται, όμως, και σε μια προσωπική εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου «για όσα ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Πατρίδα μας, με τόσο συστηματικό και στοχευμένο τρόπο επιτελείτε, για την σύνεση και την διακριτικότητα με την οποία ενεργείτε.

Για την λαλίστατη σιωπή σας (τη μόνη ενδεδειγμένη στις πονηρές ημέρες μας) και για την ευπρεπή αντιμετώπιση από μέρους σας, των τόσο ακανθωδών ζητημάτων της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επεσήμανε, επίσης, ότι μέχρι τώρα οι Επίσκοποι της Θράκης, και όχι μόνο οι Επίσκοποι, μεταφέρουν και εναποθέτουν στην κρίση του Αρχιεπισκόπου τους φόβους και τις αγωνίες τους, προκειμένου με τον τρόπο και το ύφος του, να τα προωθήσει, να τα διευθετήσει και να τα λύσει.

«Εμείς όμως, Μακαριώτατε, την ξέρουμε καλά, αυτή τη θυσιαστική προσφορά σας για τον τόπο μας και δεν θα λησμονήσουμε ποτέ να την αξιολογούμε ως την σημαντικότερη, σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, που όλα καταστρώνονται από την αρχή για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη αλλά και την διπλανή μας Ανατολή» είπε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας

«Γεμίζετε, λοιπόν, με την παρουσία σας, την καρδιά μας, Μακαριώτατε, στηρίζετε την ψυχή μας, δυναμώνετε το φρόνημά μας και χαλυβδώνετε την ελπίδα μας για να συνεχίζουμε την ορθόδοξη χριστιανική μας πορεία και παράδοση: στην ακραία Επαρχία μας (όπως την βλέπαμε μέχρι τώρα) ή στην κεντρική αρρένα των γεωστρατηγικών αλλαγών (όπως φαίνεται ότι εξελίσσονται πλέον)».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την πρόσκληση, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες, τον κλήρο και τον λαό για την υποδοχή και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως σε κάθε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συμμετέχει ο Μητροπολίτης.

«Στην Θράκη δεν ερχόμαστε για να υποσχεθούμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο» και αναφέρθηκε στην ιστορία και στις μνήμες από το παρελθόν. Να αγαπάμε την Θράκη. Να προσέχουμε την Θράκη. Όλοι μας.

Η πολιτεία, οι αρχές, ο καθένας μας. Και εμείς οι πιο κάτω που ζούμε πιο σίγουρα ας κάνουμε λίγη υπομονή και ας καθυστερήσουν λίγο τα αιτήματά μας. Η Θράκη και οι ακρίτες της Ελλάδος, όλοι οι ακρίτες έχουν προτεραιότητα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσει το κράτος και ο λαός, ότι εδώ χτυπάει περισσότερο η καρδιά της Ελλάδος από οπουδήποτε.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τον αποψινό κατανυκτικό εσπερινό και μοιράστηκε με τους πιστούς κάποιες σκέψεις του σχετικά με τις ακολουθίες που πέρασαν και αναρωτήθηκε αν η περίοδος αυτή, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας βοήθησε να καταλάβουμε το πνεύμα της εποχής και τα προβλήματά μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ευαγγελικές περικοπές των περασμένων Κυριακών τονίζοντας πως πρέπει να συμμετέχουμε στον πόνο των άλλων, αλλά και να συγχωρούμε τους ανθρώπους που μας πρόδωσαν ή μας συκοφάντησαν. «Όπως ο καθένας από μας θέλει να ζητήσει συγχώρηση από τον Θεό για όσα έχει κάνει, έτσι πρέπει να συγχωρεί και τον άλλον άνθρωπο» υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Σημείωσε, επίσης, ότι «απόψε είναι μία ευκαιρία να γυρίσουμε προς τα πίσω και να δούμε αν είχε νόημα αυτή η πορεία. Αν παλέψαμε έστω και λίγο, θα γευτούμε το Πάσχα, αλλιώς ό,τι κι αν κάνουμε, όσα καινούργια πράγματα κι αν αγοράσουμε, όσους ξένους κι αν έχουμε στο τραπέζι μας, η χαρά του Πάσχα δεν γίνεται πραγματική μέσα στην ζωή μας.

Ζούμε σε μία περίοδο δύσκολη με τις ρίζες μας χτυπημένες, πολλές φορές συστηματικά και μεθοδικά, πρέπει να το καταλάβουμε και ό,τι αγγίζει την πνευματική και εθνική ζωή να μας βρίσκει ενωμένους, αλλιώς θα γίνεται ό,τι θέλουν άλλοι που αν αυτός ο τόπος δοκιμαστεί θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο αεροπλάνο να φύγουν, ενώ εμείς θα είμαστε εδώ να συνεχίζουμε τον αγώνα».

Κάλεσε τους πιστούς να αγωνίζονται και απέστειλε μήνυμα αισιοδοξίας πως ακόμη κι αν πέσουν δεν χρειάζεται να απογοητευτούν, αλλά να προσπαθήσουν να ξανασηκωθούν.


Υγειονομικό υλικό στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τον Αρχιεπίσκοπο
Φαρμακευτικό υλικό στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μέσω της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή", συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολής κ. Κωστή Δήμτσα.

Τους υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κωσταντίνος Βαφειάδης, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τoυ νοσοκομείου.

Ο κ. Βαφειάδης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και του έθεσε τις ανησυχίες του για την λειτουργία του νοσοκομείου και ζήτησε τη συμβολή του, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Για εμάς το νοσοκομείο είναι θέμα ζωής και θανάτου. Είναι η ελπίδα» είπε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου τονίζοντας πως «αν δεν υπάρχει αυτό το νοσοκομείο θα πρέπει όσοι χρειάζεται να μετακινούνται στην Αλεξανδρούπολη».

Εξήρε την προσφορά και το έργο του προσωπικού, χαρακτηρίζοντάς τους καλούς Σαμαρείτες «που εργάζονται για να βοηθήσουν τους πονεμένους ανθρώπους».

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Καλούμαστε να αγωνιζόμαστε και εκεί που δεν υπάρχει ελπίδα, ο Θεός θα παρουσιάσει την σωτηρία». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής τονίζοντας πως στην Αθήνα τα προβλήματα είναι περισσότερα, περιγράφοντας εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για λίγο φαγητό.

Έκανε λόγο, επίσης, για ευαισθησία στις ακριτικές περιοχές, λέγοντας πως «θέλουν μία ιδιαίτερη προσοχή».«Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούμε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, με μία ιδιαίτερη αγάπη στον ακριτικό Έβρο» τόνισε ο κ. Δήμτσας.

Ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τα προγράμματα της Αποστολής, για την προσφορά του υγειονομικού υλικού. Τα αδέλφια μας στην Αμερική στήριξαν αυτόν τον αγώνα με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Δεν υπάρχουν άγονες γραμμές στην χώρα, αλλά άγονα μυαλά».

Το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ιδρύθηκε επίσημα το 1946, ως «Προσωρινό Κρατικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου», δυναμικότητας 40 κλινών με σκοπό την «παροχή ιατρικής αντίληψης στους απόρους πολίτες της επαρχίας Διδυμοτείχου».

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου αποτελεί από τότε το μοναδικό ίδρυμα παροχής δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Βόρειο Έβρο καθιστώντας το τον κύριο φορέα της υγειονομικής πολιτικής της χώρας μας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της.

Εξυπηρετεί σήμερα έναν πληθυσμό που ανέρχεται στους 100.000 κατοίκους και τις ανάγκες δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης του στρατιωτικού προσωπικού της περιοχής. Τα αστικά κέντρα της Ορεστιάδας και του Σουφλίου βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και το επόμενο πλησιέστερο νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη 90 χιλιόμετρα μακριά.

Το ακρότατο σημείο που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο βρίσκεται στο Ορμένιο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και απέχει από το Διδυμότειχο 65 χιλιόμετρα.


Φαρμακευτικό υλικό στο Σταυρίδειο Ίδρυμα από τον Αρχιεπίσκοπο
Φαρμακευτικό υλικό στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Άγιος Κυπριανός» στην Αλεξανδρούπολη παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Διευθυντής του ιδρύματος, ξενάγησαν τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του στις εγκαταστάσεις και τον ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας του.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους ασθενείς και το προσωπικό και ευχήθηκε σε όλους καλό Πάσχα.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως περιέγραψε στον Αρχιεπίσκοπο τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος σημειώνοντας πως «φροντίζουμε να θεραπεύουμε τον ανθρώπινο πόνο. Από την ημέρα λειτουργίας του το ίδρυμα έχει περιθάλψει ακριβώς χίλια άτομα» και αναφέρθηκε στην βοήθεια των ιατρών και του προσωπικού.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στο ίδρυμα, τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει εκατοντάδες ιδρύματα, αλλά αυτό εδώ είναι ένα από τα καλύτερα. Καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων και είναι μία μεγάλη προσφορά στον τόπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να διαβεβαιώσει τους πιστούς ότι «όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να βοηθάμε τον λαό μας στις δυσκολίες του. Πρέπει να ξέρει και η Πολιτεία ότι αυτά τα ιδρύματα έχουν ανάγκη. 

Κάποιες φορές έχουμε ανταπόκριση, αλλά και το κράτος πρέπει να γνωρίζει ότι έχει μεγάλο όφελος, διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν σε κρατικά νοσοκομεία και εκεί η φροντίδα τους στοιχίζει 450 ευρώ την ημέρα.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, αν για παράδειγμα μόνο εδώ υπάρχουν 130 άνθρωποι. Η συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά να αυξηθεί, διότι η αγάπη, η φροντίδα στον πόνο και στην δυστυχία δεν είναι υπαλληλική σχέση είναι σχέση σεβασμού του προσώπου».

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα της Αποστολής και επεσήμανε πως σε αυτά εντάχθηκε και η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. «Σήμερα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στήριξης 150 οικογενειών που περιλαμβάνει τρόφιμα και φαρμακευτική περίθαλψη» τόνισε ο κ. Δήμτσας.

Το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994, με κτήτορα, ιδρυτή και πρόεδρο τον Μητροπολίτη Αλεξ/πόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Άνθιμο Ρούσσα.

Καταλυτικής σημασίας στάθηκε στην αφετηρία του η δωρεά προς τον Μητροπολίτη του αειμνήστου Φωτίου Σταυρίδη, προς τιμήν του οποίου το Ίδρυμα ονομάστηκε Σταυρίδειο. Ξεκίνησε την λειτουργία του αρχικά με 77 κλίνες, όμως στην πορεία (2000) επεκτάθηκε με νέες πτέρυγες δυνάμεως 40 κλινών λόγω των αυξημένων αναγκών στην περιοχή της Θράκης.

Από το 1994 έως και σήμερα λειτουργεί με πληρότητα κλινών 100% ενώ υπάρχει και λίστα αναμονής. Σήμερα στο Ίδρυμα περιθάλπονται 130 ασθενείς ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ημιπληγία, τετραπληγία, καρδιοπάθεια, καρκινοπαθείς, ακρωτηριασμένοι και γενικότερα άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.

Επίσης εργάζονται 80 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι είναι πτυχιούχοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και καθημερινά φροντίζουν τους ασθενείς υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων ιατρών.

Το Ίδρυμα παρέχει προς τους ασθενείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο ίδρυμα νοσηλεία, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, φυσικοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγία, τροφή και ιματισμό και άριστη ξενοδοχειακή υποδομή. 

Οι τρόφιμοι ζουν-μένουν σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με θέα στην θάλασσα και σε ελαιώνες. Το εσωτερικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 5.500 τ.μ..

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: