05 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό της ελληνικής εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου που παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές.

Οι «Μονάδες της γειτονιάς» θα αποτελέσουν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό. Όπως εξηγεί, στόχος είναι το Σύστημα Υγείας «να πλησιάσει τον πολίτη και να γίνει οικείο προς αυτόν» και να υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Πάνω από 200 πρόσφυγες παραμένουν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι της Χίου. Ωστόσο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, επαναπροωθήσεις  στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους. «Κανένας άνθρωπος δεν "εξαφανίζεται" στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο» γραφει στο Twitter o Γ.Κυρίτσης. Αιτήσεις ασύλου σπεύδουν μαζικά να υποβάλουν χιλιάδες πρόσφυγες στη Λέσβο, βάζοντας με αυτό τον τρόπο εμπόδιο στις επαναπροωθήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή και μόλις άρχισαν οι επαναπροωθήσεις έσπευσαν να υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις. Πάνω από 200 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά το τελευταίο 24ωρο. Σε εταιρία που συνεστήθη το 2007 και λύθηκε στο τέλος του 2015 μετείχαν, σύμφωνα με Τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβίβασε το μερίδιό του στην αδελφή του στις αρχές του 2010, ωστόσο η συμμετοχή του στην εταιρία δεν εμφανίζεται στο πόθεν έσχες του. Ο Νίκος Παππάς παρέμεινε στην εταιρία έως τη λύση της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρία με άγνωστη λοιπή δραστηριότητα, εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ακίνητο στη Σέριφο.

Κόσμος:Τους εκλέκτορες του Ουισκόνσιν διεκδικούν με αξιώσεις οι δεύτεροι σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές, με τους Κρους και Σάντερς να εμφανίζονται ευνοημένοι στις δημοσκοπήσεις - έστω κι αν νίκη στην πολιτεία δεν θα αντιστρέψει, άμεσα, το κλίμα.

Παράλληλα, η σύζυγος Τραμπ έκανε σπάνια εμφάνιση σε προεκλογική συγκέντρωσή του ενώ ο Κάσιτς αντιστέκεται στις εκκλήσεις να κάνει στην άκρη.Κάποιες φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι προτιμότερες: Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει η Κίνα τη διαρροή των Panama Papers, στα οποία συγγενείς κινέζων ηγετών (και του προέδρου) εμφανίζονται να έχουν σχέσεις με offshore.

Για να μην κάνει τον κόπο να εξηγήσει στους Κινέζους πως η παρουσία στα έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα και φοροδιαφυγή ή παράνομη δραστηριότητα, το Πεκίνο μπλοκάρει τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που αφορούν την υπόθεση και περιορίζεται μόνο στις γενικές και αθώες αναφορές.

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που εμφανίζονται να διαχειρίστηκαν offshore στα Panama Papers βρίσκονται και γερμανικά ιδρύματα - συγκεκριμένα, έξι από τα επτά μεγαλύτερα, και συνολικά 28 από ολόκληρη τη χώρα.

Οι περισσότερες τράπεζες που εμφανίζονται να είχαν διαχειριστεί υπεράκτιες εταιρείες για λογαριασμό πελατών αναφέρουν πως πλέον έχουν αλλάξει πρακτική. Ιδιαίτερη θέση πάντως έχει στα Panama Papers η Siemens, στελέχη της οποίας φαίνεται να είχαν «παρκάρει τα μαύρα» σε εξωχώριες κατά το σκάνδαλο του 2006.

Η αντιπολίτευση στην Ισλανδία υπέβαλε πρόταση μομφής ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού: Αν και ο ίδιος αποκλείει την αποχώρηση, η πίεση εναντίον του με φόντο τα Panama Papers είναι ασφυκτική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πρωθυπουργό στην παρούσα φάση είναι η στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της συγκυβέρνησης. 

Τα συριακά καθεστωτικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι τζιχαντιστές της ISIS έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας - μέρος του παλιού συριακού χημικού οπλοστασίου- κατά τη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στο Ντέιρ αλ Ζορ, στα σύνορα με το Ιράκ. Οι επίσημες αναφορές δεν έδιναν στοιχεία για τραυματίες ή νεκρούς.

Οικονομία:Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζονται με καλή πίστη δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγο πριν από τη συνάντησή της με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η ίδια τόνισε ότι στόχος του ΔΝΤ παραμένει η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, μέσω μεταρρυθμίσεων και διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ως απαραίτητο στοιχείο στα προγράμματα διάσωσης χωρών της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα χρέους χαρακτήρισε το ΔΝΤ ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ  Γενς Βάιντμαν την Τρίτη.

Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των offshore εταιρειών, στο οποίο εμπλέκονται και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η προσοχή των επενδυτών στην εγχώρια αγορά παραμένει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς και στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Αθλητισμός:Νέα προβλήματα για τον Μισέλ Πλατινί, καθώς το όνομα του αναφέρεται στη μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων, στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών. Ο λόγος για τα «αρχεία του Παναμά», συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων, τα οποία δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Άδικη και υπερβολική θεωρεί ο Πέτρος Καϊμακάμης την απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της Σούπερ Λιγκ να επιβάλει ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών στην ΑΕΚ για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Για τις 19 Απριλίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής της ΕΠΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Σταύρου Κοντονή για τη ματαίωση του Κυπέλλου. Οι δικηγόροι της ομοσπονδίας δεν πήραν άδεια λόγω της απεργίας του κλάδου και έτσι ζήτησαν αναβολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: