05 Απριλίου, 2016

ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Με σαθρά, έωλα επιχειρήματα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης προσπαθεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Να ενοχοποιήσει σκοπίμως τους πολλούς ώστε να κρυφτούν οι λίγοι και πραγματικοί ένοχοι.

Την όψιμη αποκάλυψη που ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος έκανε, ότι το 2008 αποκρύφτηκε πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη, στο 800% του ΑΕΠ, και η οικονομία της χώρας θα καταβαραθρωνόταν, την ακολούθησε -προκειμένου να καλυφθεί η σπουδαιότητα της είδησης και ο θόρυβος που ξέσπασε- μια ατυχής προσπάθεια συγκάλυψης.

Υπέπεσε όμως σε δύο σοβαρά ατοπήματα.  
Πρώτον, δεν ανέφερε ότι ήταν μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το χρέος έως το 2060, κάνοντας να φανεί ότι το 800% του ΑΕΠ αφορούσε μέχρι την περίοδο του 2008. 

Δεύτερον, δεν διαχώρισε το είδος του χρέους (σ.σ.: δηλαδή αν συμπεριλαμβανόταν το ασφαλιστικό, ιδιωτικό, επιχειρηματικό ή δημόσιο). Με ανάρτησή του στο Facebook «πατάει» στο επιχείρημα ότι από το 2009 όλοι γνώριζαν τα περί βιωσιμότητας του χρέους, ύστερα από δημοσίευση σχετικής έκθεσης του ΔΝΤ. Δηλαδή έναν χρόνο μετά….

Γράφει ο κ. Προβόπουλος: «Επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του ΔΝΤ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στη σελ. 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt (σ.σ.: χρέος). Η μελέτη αυτή έχει αναρτηθεί από το ΔΝΤ. Άρα όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω από το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δική μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009».

Σε τι ακριβώς απαντάει ο κ. Προβόπουλος; Η έκθεση, όπως ήδη έχει γράψει το zougla.gr, είχε πράγματι δημοσιευθεί το 2009. Τα ερωτήματα όμως προς το πρόσωπό του αφορούν το 2008, όταν -όπως ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα και με σαφήνεια- είχαν «παρακαλέσει» τον τότε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα «να μην τη δημοσιεύσει γιατί θα γίνει χαμός».

Από το 2008 έως το 2009 υπήρξε ένας ολόκληρος χαμένος χρόνος και το ζητούμενο είναι αν η «εσωτερική πληροφόρηση» που είχε ως κεντρικός τραπεζίτης έμεινε μόνο σε αυτόν ή είχε φροντίσει να ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο. Ως εκ τούτου η απάντηση του κ. Προβόπουλου μέσω των social media είναι… εκτός θέματος, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και τόσο ο ίδιος όσο και οι τότε ταγοί της εξουσίας Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Αλογοσκούφης συνεχίζουν να είναι έκθετοι, καθώς αν γνώριζαν αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ κατώτεροι των αξιώσεων ενός λαού που τους είχε εμπιστευθεί την τύχη του και τη μοίρα της χώρας. Η παρατεταμένη σιωπή καμιά φορά δείχνει πολλά...

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία είχαν μαζευτεί από το φθινόπωρο του 2008, χρονιά που τελικά αποδεικνύεται ορόσημο για τις μετέπειτα τραγικές εξελίξεις. Τα σήματα έρχονταν από παντού για το ότι η επερχόμενη κρίση θα ήταν βαθιά και διαρθρωτική, και η υπέρβασή της θα απαιτούσε γρήγορα αντανακλαστικά και, κυρίως, υπέρβαση του φόβου για πολιτικό κόστος. Ενδεικτική είναι παλαιότερη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη για το πώς έμεινε εκτός κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός ως προς την «απραξία» και τη διστακτικότητα του Καραμανλή να πάρει ριζικά μέτρα.

«Δεν ήμουν διατεθειμένος να παραμείνω στην κυβέρνηση αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να λάβει μέτρα. Ο κ. Καραμανλής δεν φαινόταν διατεθειμένος να λάβει μέτρα γιατί υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Άσε που τότε πολλοί στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος, μας έλεγαν να πάρουμε πίσω και αυτά τα μέτρα που είχαμε λάβει».

Η χώρα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια σε έξοδο από τις αγορές και βάδιζε προς τη χρεοκοπία. Το Μαξίμου όμως σήμανε… λήξη συναγερμού μπροστά στο πολιτικό κόστος. Οι μεγάλοι κίνδυνοι είτε δεν αξιολογήθηκαν σωστά -πράγμα που αν συνέβη φανερώνει μεγάλη πολιτική αδυναμία και διακυβέρνηση στον… αυτόματο πιλότο - είτε αγνοήθηκαν σκοπίμως και οδηγήθηκε η χώρα σε δύο καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις που επιβάρυναν την οικονομία χωρίς επιστροφή.

Παράλληλα, ο κ. Δούκας είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μέγγενη του χρέους, επισημαίνοντας -βάσει επίσημων στοιχείων- ότι θα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη. Αποκάλυψε επί της ουσίας ότι το συνολικό χρέος (δημόσιο, ασφαλιστικό, επιχειρηματικό, ιδιωτών) ξεπερνούσε τα 800 δισ. ευρώ. Ήταν μια τοποθέτηση που έφερνε στην επιφάνεια όσα μέχρι τότε μόνο ψιθυρίζονταν, καθώς η πολιτική, η οικονομική αλλά και δημοσιογραφικά παρελκόμενα και κονδυλοφόροι προσπαθούσαν να καλύψουν, παρουσιάζοντας μια διαφορετική, ήπια εικόνα και δίνοντας άλλοθι στην πανθομολογούμενη «απραξία» της κυβέρνησης Καραμανλή.

Τα στοιχεία όμως είναι καταγεγραμμένα. Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε παραλάβει το 2004 ένα χρέος 185 δισ. ευρώ (108% ΑΕΠ - αν και αυτό αναθεωρήθηκε από την απογραφή Αλογοσκούφη για τα κρυφά ελλείμματα της περιόδου Σημίτη) και το παρέδωσε στο τέλος της θητείας της στα 298 δισ. ευρώ (126%)! Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει για έλλειμμα 12,7% το 2009, το οποίο η Eurostat ανέβασε, ύστερα από έλεγχο, στα 13,6% και τελικά στα 15,4%! Ήταν το υψηλότερο έλλειμμα απ’ όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ο Γιώργος Αλογοσκούφης είχαν υποπέσει σε λανθασμένη πρόβλεψη-εκτίμηση για την εξέλιξη του ελλείμματος, για το οποίο στη συνέχεια είχαν ζητήσει συνεννόηση και συμπαράταξη με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος, αλλά ήταν... αργά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω του «ΚΙΔΗΣΟ» έβαλε κατά του Γιώργου Προβόπουλου για την αλήθεια που κρύφτηκε, σε βάρος του ελληνικού λαού. «Γιατί όσοι πληροφορήθηκαν την ύπαρξη αυτών των στοιχείων επέλεξαν να αποφύγουν ένα χαμό από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Τράα, δίχως να ενδιαφερθούν για την καταστροφή που εν γνώσει τους πια επέτρεπαν να εξελιχθεί;» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: