07 Μαρτίου, 2016

H ΜΕΡΚΕΛ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

 

Η Μέρκελ επιμένει για «ανοιχτά σύνορα» αλλάζει το προσχέδιο της Συνόδου. Υπό αμφισβήτηση θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το συμπέρασμα της Συνόδου, λέγοντας σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι δεν θα συμφωνήσει να αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών ότι η δυτική μεταναστευτική βαλκανική οδός είναι «κλειστή».

Οι διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν εργαστεί ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα το κείμενο με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει ένα ομαλό συμβούλιο με την Τουρκία σήμερα, που θα οδηγήσει στην επίδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στο πώς θα αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Politico, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα το πρωί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι αντιτίθεται σε ένα σημείο μίας κρίσιμης πρότασης του προσχεδίου, σε αυτή που αναφέρει: «αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή».

Η πηγή υποστήριξε ότι η δήλωση είναι πραγματικά λανθασμένη, δεδομένου ότι υπάρχουν πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία κάθε μέρα, ακόμη και αν είναι μόνο μερικές εκατοντάδες.

Επί της ουσίας, η Μέρκελ δέχεται το κομμάτι της πρότασης «οι παράνομοι ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων φτάνουν στο τέλος», αλλά όχι το σημείο «αυτή η διαδρομή έχει τώρα κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιούνκερ στήριξε την αντίδραση της Μέρκελ.

Mισόλογα από την κυβέρνηση.Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει στροφή στην Ευρώπη συνολικά στο ζήτημα των συνόρων και πλέον «δεν έχουμε επιλογή».Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αφήνει ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα δούμε αν θα το θέσουμε». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: