03 Μαρτίου, 2016

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΕΣ

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραδέχτηκε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των θεσμών αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας πως υπάρχουν πέντε ανοιχτά μέτωπα στην αξιολόγηση, τα οποία είναι το δημοσιονομικό κενό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στη φορολογία, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κρατάει μια σκληρή στάση ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΔΝΤ ζητά διαρκώς περισσότερα μέτρα, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος και για τον λόγο αυτό απαιτεί μειώσεις συντάξεων. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι πολιτικά αδύνατες και οικονομικά ασύμφορες».

«Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, ήτοι κατά 40% τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές. Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι λάθος, είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ’ ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς από τις συντάξεις ζουν πλέον ολόκληρες οικογένειες», εξήγησε ο υπουργός.

«Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα τείνει προς την αποτυχία. Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Οι δανειστές αποχώρησαν από την Αθήνα πριν από λίγο καιρό, είπαν ότι σε 10 μέρες θα επιστρέψουν κι όμως έναν μήνα σχεδόν μετά, ακόμη δεν έχουν έρθει», ανέφερε ακόμα, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί όσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία, τόσο περισσότερο θα αργήσει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος, στο προσφυγικό, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως «η Ελλάδα δεν ζητά να αλλάξει το οικονομικό της πρόγραμμα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να ληφθεί υπόψη το ότι μπορεί να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, λόγω της αύξησης των δαπανών λόγω προσφυγικού». Τέλος, σχετικά με την Ελλάδα και την ενδεχόμενη της στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (QE) σημείωσε ότι «τα άμεσα οφέλη για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, σίγουρα όμως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έστελνε θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές. 

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι εύρος θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, αλλά ούτε και ποιος θα είναι ο πιθανός αντίκτυπο. Εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, αυτή θα είναι μια κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η χώρα στην τρέχουσα συγκυρία είναι ένα μήνυμα προς τους επενδυτές πως… τα πράγματα πάνε καλά και το πρόγραμμα αποδίδει».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: