03 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Παραχωρήσεις από τη Λευκωσία προς την Άγκυρα «για να ανταποκριθεί η Τουρκία ώστε να σταματήσει η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη» ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο. Η κυπριακή εφημερίδα σημειώνει ότι το ζήτημα τέθηκε προς τον υπουργό Εξωτερικών Ιω.Κασουλίδη από τον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μ.Ροτ σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν.

Συγκεκριμένα, ζητείται η άρση του κυπριακού βέτο για το άνοιγμα κεφαλαίων που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Βουλιάζει» ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά από τα νησιά του Αιγαίου. Πάνω από 1.000 άτομα έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι. Οι περισσότεροι από τους επιβατικούς σταθμούς που έχουν βρει καταφύγιο οι πρόσφυγες είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι. 

Περίπου 5.391 πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν σταδιακά για τον Πειραιά. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιείται εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα, αναμένεται να βρεθεί το προσφυγικό.

Λίγο πριν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ντ.Τουσκ έγραψε στο Twitter πως «στόχος μας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό», δείχνοντας πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε κοινή γραμμή με την Αθήνα. Κάτω από αντίξοες συνθήκες ζουν οι τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι ασφυκτική, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες στήνονται σε τεράστιες ουρές για ένα σάντουιτς. Οι μερίδες φαγητού που μοιράζουν εθελοντές και οργανώσεις δεν φτάνουν, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στην Ειδομένη αυξάνεται συνεχώς. Κλειστό για ένα 24ωρο, σήμερα Πέμπτη, παραμένει το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, με εντολή του διευθυντή της Νεφρολογικής κλινικής Χρήστου Κατσίνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω «παντελούς απουσίας γιατρών» στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Κόσμος:Εικόνα πολιτικού αδιεξόδου σχηματίζεται καθαρά στη Μαδρίτη, καθώς ο Σάντσεθ του σοσιαλιστικού PSOE -που, όπως αναμενόταν, δεν κατάφερε να πάρει τη δεδηλωμένη με την πρώτη- δεν μοιάζει προς το παρόν να έχει πολλές ελπίδες για τη δεύτερη ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής. Ο Μαριάνο Ραχόι έδειξε πως δεν προτίθεται να διευκολύνει το PSOE με αποχή, το Podemos πιέζει για νέες συνομιλίες από την αρχή -αλλά οι Σοσιαλιστές το κατηγορούν για «ανίερη συμμαχία» με τον Ραχόι.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη έγινε στόχος επίθεσης, αρχικά με χειροβομβίδα και στη συνέχεια με πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τις συγκεχυμένες πρώτες αναφορές, δύο γυναίκες που φέρονται να ήταν μεταξύ των επιτεθέμενων έχουν εγκλωβιστεί. Δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση. Λογικό θεωρεί η Αυστραλία, που έχει αναλάβει τις έρευνες για το άφαντο Boeing της πτήσης ΜΗ370, τα συντρίμμια που βρέθηκαν στη Μοζαμβίκη της Αφρικής να προέρχονται από το αεροσκάφος, καθώς ο εντοπισμός τους «συνάδει με τα μοντέλα» που υπάρχουν για την τύχη του αεροσκάφους. 

Ακόμη πάντως οι έρευνες βρίσκονται στη φάση της διαπίστωσης αν τα συντρίμμια προέρχονται όντως από τέτοιου τύπου αεροσκάφος. Η Γερμανία «πρέπει να παίξει ευρύτερο ρόλο διεθνώς», ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της πριν τις τριπλές κρατιδιακές κάλπες, συνεχίζοντας να αντιστέκεται σε πιέσεις για αλλαγή στάσης στο προσφυγικό.

Θέλοντας, έστω και καθυστερημένα, να αποκρούσει τις κατηγορίες για έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τον κόπο να γίνει να πιο συγκεκριμένος στο τι προτίθεται να κάνει με το σύστημα υγείας και περίθαλψης. Την ίδια ώρα, ο γιος του βγήκε σε εκπομπή μαζί με υπέρμαχους της «ανωτερότητας της λευκής φυλής», ξεκινώντας νέο γύρο σχολίων μετά την ιστορία με την Κου Κλουξ Κλαν -και ενώ το ρεπουμπλικανικό «κατεστημένο» ψάχνει σωτηρία από τον οδοστρωτήρα Τραμπ.

Οικονομία: Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, την Πέμπτη, έπειτα από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 12,97%. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 534,79 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,18%.Ευκαιρία επανένταξης στο πρόγραμμα των 100 δόσεων δίνει το υπουργείο Εργασίας σε όσους οφειλέτες είχαν τεθεί εκτός της ρύθμισης λόγω νέων ασφαλιστικών οφειλών, που δεν σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές.

Περικοπές σε συντάξεις που εκδίδουν με επιφύλαξη το τελευταίο διάστημα τα Ταμεία προαναγγέλλει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, στην οποία γίνεται λόγος για επαναπροσδιορισμό της σύνταξης, βάσει νέου τρόπου υπολογισμού. Παράλληλα, μικρότερες έως και 40% συντάξεις θα λαμβάνουν όσοι «νέοι» ασφαλισμένοι - ελεύθεροι επαγγελματίες υπέβαλαν μετά την 1η Ιουλίου του 2015 (όταν καταργήθηκε η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ) αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης στα 62, αντί στα 67.

Αθλητισμός: Στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησε η αστυνομία, μετά την ολιγόλεπτη ένταση που υπήρξε, έξω από το γήπεδο της Τούμπας, πριν από την έναρξη του αγώνα ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Τα επεισόδια έγιναν περίπου μία ώρα πριν από τη σέντρα και σύμφωνα με πληροφορίες οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη Θύρα 4 του γηπέδου και ενώ όλα είχαν κυλήσει ομαλά κατά την άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού. Επεισόδια και μετά τη διακοπή του ματς.

Με πρωταγωνιστή στον Αρίτς Αντούριθ που πέτυχε χατ-τρικ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο νίκησε εύκολα την Λα Κορούνια με 4-1, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Primera Division. Η κακή αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρεαλ Μαδρίτης, φανηκε και απόψε παρά τη νίκη της με 3-1 στην έδρα της ουραγού Λεβάντε. Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του, Μάρκο Σίλβα, ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε στην αίθουσα Τύπου της Τούμπας. 

O Ιγκόρ Τούντορ, βρήκε την ψυχραιμία και παρά τα όσα έγιναν, σχολίασε με τον πλέον καυστικό τρόπο την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου για έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από επεισόδια που πυροδότησε για άλλη μια φορά η ανεπαρκής διαιτησία. Μιλώντας για το παιχνίδι, ο Κροάτης προπονητής έμεινε ως ένα βαθμό ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του, τονίζοντας ότι πλήρωσαν την απειρία τους, ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα είναι έτοιμοι για τέτοια μεγάλα παιχνίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: