08 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αυξημένα μέτρα προγραμματίζει η Τροχαία από τις 11 έως και τις 14 Μαρτίου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κατά τον εορτασμό των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. Στο διάστημα αυτό θα ισχύσει και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω του ενάμισι τόνου σε τμήματα των εθνικών οδών.

Προσφέροντας συσσίτιο στους 439 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Λευκόβρυση Κοζάνης γιορτάζει η «Κίνηση Γυναικών Εορδαίας» στην Πτολεμαΐδα την Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου. Έτσι, τα μέλη του συλλόγου προμηθεύτηκαν τα υλικά και με τη βοήθεια ενός τοπικού εργαστηρίου θα μαγειρέψουν 900 μερίδες φαγητού για το μεσημεριανό γεύμα και το βραδινό δείπνο των προσφύγων.

Την τελευταία του πνοή άφησε 42χρονος εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο ορυχείο Αμυνταίου Φλώρινας. Mαζί με άλλους δύο συναδέλφους του προσπάθησαν να αποκαταστήσουν βλάβη στον αποθέτη Α4 του ορυχείου. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, τον άτυχο εργαζόμενο χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα 6.000 βολτ. Οι άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την 1η Μαρτίου οι ειδικευόμενοι γιατροί του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, λόγω καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών.

Τη δυσκολότερη νύχτα τους πέρασαν οι 13.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στην Ειδομένη, καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς για ώρες. Οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τη βροχή, χρησιμοποιώντας ακόμη και σακούλες σκουπιδιών, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν αδιάβροχα. Ασφυκτικά γεμάτο είναι το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου έχουν μεταφερθεί πολλά προσφυγόπουλα άρρωστα, που λύγισαν από το κρύο και τις κακουχίες.

Κόσμος: Ποιο είναι τελικά το πραγματικό οικονομικό κόστος από τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ; Οι εκτιμήσεις διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο τα ποσά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε ο αυστριακός συγγραφέας Ρόμπερτ Μενάσε για την πολιτική της χώρας του αναφορικά με το προσφυγικό, θεωρώντας ότι αυτή οφείλεται στον φόβο της κυβέρνησης για άνοδο της ακροδεξιάς.

Οι διαχειριστές που ορίστηκαν στην τουρκική εφημερίδα Zaman πήραν τον έλεγχο και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Cihan, που ανήκει στο ίδιο δίκτυο, προσκείμενο στον «εχθρό» του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Υπερασπιζόμενος την στάση της κυβέρνησής του απέναντι στις επικρίσεις που εξέφρασε η ΕΕ μετά (και) την υπόθεση της Zaman, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καθησύχασε από το βήμα των Βρυξελλών πως η «ελευθερία του Τύπου είναι βασική αρχή της Δημοκρατίας μας». «Στην Τουρκία υπάρχουν πολλές εφημερίδες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση», είπε μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

H εικόνα της μαραθώνιας, ημιτελούς Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας με τις απειλές για βέτο δείχνει πως η προθεσμία του δεκαημέρου που έθεσαν οι «28» θα κυλήσει δύσκολα, όμως η ευρωπαϊκή ηγεσία χαιρετίζει το «περίγραμμα συμφωνίας» ως πιθανό σημείο καμπής στην προσφυγική κρίση. «Λήξη της ροής στο Βαλκανικό Διάδρομο» βλέπει η Σύνοδος. Πέραν της συνομιλίας με τον άβολο εταίρο που λέγεται Άγκυρα, η ΕΕ γνωρίζει πως στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ίδια η συνοχή της.

Οικονομία: Έντονες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, μετά τις θετικές εξελίξεις στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής. O Γενικός Δείκτης Τιμών έχει διασπάσει ανοδικά και τα επίπεδα των 570 μονάδων και διαμορφώνεται στις 572,86 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,40%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε ειδική αναφορά στο χρέος, λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Είναι κάτι που έκανε «επίτηδες», όπως ομολόγησε λίγο αργότερα κι ενώ κάποιο μικρόφωνο είχε μείνει κατά λάθος ανοιχτό...

Οι κινεζικές εξαγωγές για το μήνα Φεβρουάριο απογοήτευσαν τους αναλυτές καταγράφοντας ετήσια μείωση 25,4%, ενώ και εισαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 13,8%.

Αθλητισμός:Στις 16:00 στα γραφεία της Σούπερ Λίγκα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των ιδιοκτητών των ομάδων με στόχο να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο και ειδικά μετά την απόφαση Κοντονή να διακόψει το Κύπελλο.

Συναρπαστικές αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των ρεβάνς της φάσης των «16» στο Champions League. Σήμερα, Τρίτη η Ρεάλ έχει τον πρώτο λόγο στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρόμα, έχοντας το πλεονέκτημα της νίκης με 2-0 στο πρώτο ματς της Ρώμης, ενώ και η Βόλφσμπουργκ είναι το φαβορί κόντρα στη Γάνδη, μετά τη νίκη με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι του Βελγίου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: