07 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Άλλες 16.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων θα δημιουργηθούν εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 33.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν με το «σταγονόμετρο» τη διέλευση από τα σύνορα, ενώ συνεχείς είναι οι αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τον Δημ.Βίτσα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση σύντομα, τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά, με τη λειτουργία 15 νέων χώρων φιλοξενίας (hot spots) σε όλη τη χώρα, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων.

Στην Κοζάνη, δήμος, φορείς και εθελοντές κινητοποιήθηκαν άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να οργανωθούν για την φιλοξενία των 439 προσφύγων. Δεν άνοιξαν μόνο το κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης και παρείχαν φαγητό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά έστησαν και ένα αυτοσχέδιο «κινηματογράφο» για να παρακολουθήσουν τα περίπου 200 παιδιά ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν...

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας έχουν προγραμματίσει τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και κατόπιν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έχοντας διαμηνύσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών, προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας σήμερα, Δευτέρα. Θα προηγηθεί σειρά κατ' ιδίαν επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες -συναντά διαδοχικά από το πρωί τους Ν.Αναστασιάδη,  Μαρκ Ρούτε, Αχμέτ Νταβούτογλου και Άνγκελα Μέρκελ.

Κόσμος: Ως «πρόγευση νίκης» αισθάνεται το γερμανικό ξενοφοβικό AfD την ισχυρή του παρουσία σε τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες για πρώτη φορά κατέγραψε -έστω και σε τοπικό επίπεδο, και χάρη στη χαμηλή προσέλευση- διψήφια ποσοστά όπου κατέβασε υποψηφίους. Στην ίδια τη Φρανκφούρτη, πέφτει η συνεργασία CDU-Πράσινων. Η μεγάλη δοκιμασία έρχεται την Κυριακή με τις τρεις κρατιδιακές κάλπες, «ανεμοδείκτης» του κλίματος και για το προσφυγικό.

Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά των διακινητών προσφύγων άρχισαν και επισήμως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν εντός ελληνικών και τουρικών χωρικών υδάτων και πως ο στόλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο θα ενισχυθεί. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex, κάτι που χαιρέτισε η Κομισιόν.

Νότια Κορέα και ΗΠΑ ξεκίνησαν τις «παραδοσιακές» πλέον ετήσιες στρατωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, που φέτος γίνονται με την ένταση στην κορεατική χερσόνησο να έχει αυξηθεί και την Πιόνγκγιανγκ να έχει δει νέες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα. Σε έναν τόνο παραπάνω η φετινή αντίδραση της Βορείου Κορέας, που απειλεί πως «αν πατήσουμε ακόμη και τώρα το κουμπί για να εξουδετερώσουμε τους εχθρούς μας, οι βάσεις των προσκλήσεων θα γίνουν αυτοστιγμεί μία θάλασσα από φλόγες και στάχτη».

Την τουρκική κυβέρνηση υποδέχονται στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες στη νέα Σύνοδο με την Άγκυρα που αποσκοπεί σε διέξοδο από την προσφυγική κρίση - και που, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, κινείται και επίσημα σε κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για περίθαλψη των δεκάδων χιλιάδων που μένουν εντός της χώρας. Η συμφωνία της Frontex με το NATO για την επιχείρηση στο Αιγαίο συμπληρώνει το κάδρο.

Ο Μπέρνι Σάντερς επικράτησε στο Μέιν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο κατάφερε να πάρει τη δεύτερη (μόλις) νίκη του στο Πουέρτο Ρίκο - την ώρα ωστόσο, που η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν σημαντικά μπροστά στην κούρσα για τα χρίσματα των δύο κομμάτων. Κόντρα Σάντερς και Χίλαρι στο Φλιντ (του μολυσμένου νερού) για το εμπόριο, τα όπλα και την αυτοκινητοβιομηχανία, με κοινό τους σημείο όμως την οργή για το σκάνδαλο στην πόλη.

Οικονομία: Μειωθήκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, σε μηνιαίες συναλλαγές, τον Ιανουάριο 2016 μετά από αύξηση κατά 2,5 δισ.ευρώ που παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2015, όπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Προβληματισμό για τις συνέπειες της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες -της Ελβετίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ιαπωνίας - εκφράζει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) με το τριμηνιαίο δελτίο της για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το Eurogroup για να εξετάσει την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα - πιθανότατα εντός της εβδομάδας - προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των θεσμών.

Αθλητισμός:Ιδιαίτερα κρίσιμο ματς διεξάγεται σήμερα, Δευτέρα, στην Τρίπολη. Ο Αστέρας υποδέχεται (19:30 Novasports 1) την ΑΕΚ που επιθυμεί να παραμείνει η διαφορά που τη χωρίζει από τον τρίτο Παναθηναϊκό στους επτά βαθμούς, ώστε να διατηρήσει το προβάδισμα για τη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου.

Η Ρεν έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο, το οποίο της έφτανε για να φτάσει σε ένα πολύ εύκολο τρίποντο επί της Ναντ με 4-1, έχοντας σκοράρει όλα τα τέρματά της στο πρώτο 45λεπτό, με τον Ουσμάν Ντεμπελέ να φτάνει στο χατ - τρικ και να στέλνει την ομάδα του στην τρίτη θέση, ισόβαθμη της Νις. Στο ματς με το οποίο έπεσε η αυλαία, η Λιόν επικράτησε πολύ εύκολα με 5-1 της Γκινγκάμπ και σκαρφάλωσε στην 3η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: