26 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση με τα μπλόκα, καθώς οι αγρότες φαίνεται να δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους.

Σύσκεψη το απόγευμα στα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών. Ασφυκτική η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου αγρότες κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να διαμαρτυρηθούν. Η ΝΔ θα είναι έτοιμη και θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και τις οργανωτικές δομές του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος στα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού. 

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έθεσε πέντε βασικές προτεραιότητες: αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία και ανάπτυξη, προτεραιότητες. Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Το πρωί της Παρασκευής, μερικές ώρες μετά την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αρνητικά σε αίτημα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, χαρακτήρισε την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης. Ο ίδιος ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη οδηγείται, με τις αποφάσεις που έχουν λάβει επτά χώρες, σε de facto κατάργηση της Σένγκεν.

Ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή απολογούνται σήμερα, Παρασκευή, οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων, στους οποίους αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Κόσμος:Το κείμενο συμπερασμάτων των υπουργών της ΕΕ για το προσφυγικό, μετά την κατά τα φαινόμενα θυελλώδη συνεδρίαση, περιέχει μία φράση μέχρι πρότινος αδιανόητη: «Εξετάστηκαν μέτρα για πιθανές ανθρωπιστικές επιπτώσεις» στο Βαλκανικό Διάδρομο εξαιτίας των «μονομερών ενεργειών», όπως τονίζεται. 

Το όραμα κοινής λύσης κινδυνεύει να συρρικνωθεί μόνο στην φύλαξη εξωτερικών συνόρων, τα ξένα ΜΜΕ βλέπουν κίνδυνο «Ελλάδας αποθήκης ψυχών» και η γερμανογαλλική στήριξη στην Αθήνα έχει απέναντί της μία διασπασμένη ομάδα των «28». 

Οι διεθνείς ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη, σύμφωνα με ρωσικές διαρροές. Για την επανέναρξη των έμμεσων συνομιιών καθεστώτος και αντιπολίτευσης στη Γενεύη, που είχαν διακοπεί λίγο μετά την έναρξή τους, θεωρείτο απαραίτητη παύση εχθροπραξιών -η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα προς Σάββατο.

Οι Ιρανοί προσέρχονται στις πρώτες κάλπες μετά την ιστορική συμφωνία με τη Δύση, που άνοιξε τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, οι οποίες και θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα κρατήσει η Τεχεράνη υπό τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Ροχανί και τους σκληροπυρηνικούς που ελέγχουν αρκετά άλλα τμήματα της κρατικής μηχανής. Στις εκλογές κρίνεται το Κοινοβούλιο αλλά και η «Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων» -έργο της οποίας είναι η επιλογή του Αγιατολάχ.

Πιέσεις προς τα κράτη-μέλη της G20 να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ασκεί ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Ο Όσμπορν θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό η G20 να εκφράσει την υποστήριξή της στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 20 στη Σαγκάη.

Ένας ένοπλος σκότωσε 3 άτομα και τραυμάτισε άλλα 14 σε εργοστάσιο στο κεντρικό Κάνσας, όπου και εργαζόταν, πριν ξεκινήσει ένα κυνηγητό με την αστυνομία που κατέληξε στο να πέφτει νεκρών από τα πυρά της. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατία.

Οικονομία:Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες ότι από τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20, που γίνεται στη Σανγκάη θα προκύψουν συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου σήμερα, Παρασκευή, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 494,80 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,24%.

Πλεόνασμα ύψους 1,073 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον μήνα Ιανουάριο 2016, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,189 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός:Ο Αντόνιο Κόντε, «κέρδισε» την κούρσα από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, και θα είναι αυτός τελικά που από το καλοκαίρι θ' αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι. 

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν σήμερα, Παρασκευή, τα ιταλικά ΜΜΕ, τα οποία στα σχετικά τους δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Ιταλός τεχνικός έχει συμφωνήσει σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ρώσο μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, με τις ετήσιες αποδοχές του να φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ, τις τριπλάσιες από αυτές που λαμβάνει τώρα στην εθνική ομάδα της χώρας του!

Ο Νεϊμάρ έβαλε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο του με την Μπαρτσελόνα, καθώς ο ισπανικός σύλλογος ολοκλήρωσε τις επαφές της με τον Βραζιλιάνο σταρ, για επέκταση της συνεργασίας τους για τρία ακόμη χρόνια, έως το 2021, όπως ανέφερε το «ESPN» στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. 

Ο 23χρονος διεθνής επιθετικός πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις και τη φετινή σεζόν στην «Primera Division» και η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» θέλησε να τον επιβραβεύσει με το νέο αυτό συμβόλαιο, στο οποίο προβλέπεται γενναία αύξηση των ετήσιων αποδοχών του.

Η νέα ήττα του Ολυμπιακού από την Αντερλεχτ και ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Europa League, δεν έδωσε φυσικά βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία τερματίζει, για φέτος, στην 14η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Αυτό σημαίνει πως χάνεται η απευθείας θέση σε Champions League και Europa League από τη σεζόν 2017/18.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: