21 Φεβρουαρίου, 2016

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως ναι μεν οι κινητοποιήσεις αποδεικνύουν τα όρια της κοινωνίας, αλλά ο προϋπολογισμός δεν αντέχει νέα τρύπα ύψους ενός δισ. ευρώ από μέτρα που δεν εφαρμόζονται.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης προτείνουν περικοπή δαπανών αντί αύξησης της φορολογίας. Υπάρχουν τομείς που δεν αγγίζονται. Πρώτο και καλύτερο το υπουργείο Άμυνας που έχει το άβατο του Π. Καμμένου. Έχει δεσμευθεί για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από το σκέλος των αμυντικών δαπανών με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, αλλά δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα.

«Παγωμένο» παραμένει και το πακέτο των 300 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια (100 εκατ. ευρώ από τα «φρουτάκια» και 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του τέλους ανά στήλη). Τα μεν πρώτα δεν λειτουργούν και στα δεύτερα εναντιώνονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ΠΡΟΠΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νύφη θα την πληρώσει ο ΟΠΑΠ, με την αύξηση του φόρου επί του τζίρου του.

Άνοιγμα ακόμα 180-200 εκατ. ευρώ υπάρχει από την προσδοκώμενη αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών και των ενοικίων. Επειδή, όμως, αυτό συνεπάγεται την αναδρομική αύξηση στα περσινά εισοδήματα, η κυβέρνηση αναζητά άλλες πηγές.

Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα παιχνίδι που παίζαμε μικροί: τον Μουντζούρη. Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες αποτελούν τους «παίκτες» που κάνουν τα πάντα για να μη μείνουν με το Ρήγα Μπαστούνι στο χέρι και αναγκαστούν να πληρώσουν. Αγρότες, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι, όλοι μας καλούμαστε να πληρώσουμε ένα λογαριασμό 9 δισ. ευρώ αθροιστικά μέχρι το τέλος του 2018. Όμως «μουντζουρωνόμαστε» εδώ και έξι χρόνια, δεν πάει άλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: