21 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

  

Ελλάδα:Αποκαταστάθηκαν από τις 11 το πρωί της Κυριακής οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα. Οι θυελλώδεις άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ που έπνεαν από το βράδυ της Κυριακής κώπασαν, με αποτέλεσμα το απαγορευτικό απόπλου να αρθεί.

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, θα γίνει στις 5 μ.μ. στα γραφεία του κόμματος, στη Συγγρού. Συνεδριάζουν το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή στάση, την ώρα που οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ετοιμάζονται για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε «γενικότερο πρόβλημα βραδύτητας της ελληνικής Δικαιοσύνης», αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αίθουσες για τη διεξαγωγή δικών με πολλούς κατηγορούμενους, απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, την επικείμενη αποφυλάκιση, στις 18 Μαρτίου, του Γιώργου Ρουπακιά, δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. 

Μπροστά σε δημοσιονομικό σοκ κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημοσίευσε απόφαση που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/2012 (με τον ν.4093/12) στους μισθούς και στις συντάξεις των γιατρών του ΕΣΥ. Αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ.

Κόσμος: Μεγάλη έκταση παίρνουν στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία δύο «περιφερειακά» περιστατικά για το προσφυγικό, επειδή δείχνουν πόσο βιτριολικό έχει γίνει το κλίμα: Μετά τους προπηλακισμούς όχλου εναντίον λεωφορείου με πρόσφυγες στην κωμόπολη Κλάουσνιτς - και επικρίσεις για την αστυνομία - στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται επεισοδιακή πυρκαγιά σε κέντρο για πρόσφυγες, που συνοδεύτηκε από... επευφημίες και χειροκροτήματα παριστάμενων.

Δεκάδες είναι οι νεκροί -25 σύμφωνα με επίσημες αναφορές, 46 σύμφωνα με ακτιβιστές- από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Χομς της Συρίας, σε περιοχή της πόλης με πληθυσμό που συντάσσεται με το καθεστώς. Παράλληλα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται «ανοικτός» σε παύση εχθροπραξιών, θέτοντας όμως την προϋπόθεση αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από «τρομοκράτες» και να σταματήσει η υποστήριξη των αντίπαλων ομάδων από το εξωτερικό.

Οι «28» έβαλαν στην παύση τις κινήσεις στο προσφυγικό μέχρι τη νέα συνάντηση με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, όμως η κατάσταση παραμένει επείγουσα -και οι ειδήσεις από όλα τα μέτωπα αποδεικνύουν ότι και οι μονομερείς ενέργειες έχουν τα όριά τους: Η Ουγγαρία μετρά όλο και περισσότερες παράνομες εισόδους παρά το στήσιμο του φράχτη, στον οποίο οι τρύπες πληθαίνουν.

O 45χρονος σήμερα Στίβεν Πρατ, από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, είχε σκοτώσει όταν ήταν ακόμη έφηβος το γείτονά του και τότε καταδικάστηκε σε φυλάκιση για 30 χρόνια. Εξέτισε πλήρως την ποινή του, αποφυλακίστηκε μετά από μία ζωή πίσω από τα κάγκελα -μόνο και μόνο για να σκοτώσει, δύο ημέρες μετά, τη μητέρα του.

Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους στην Κομητεία του Καλαμαζού, στη βόρεια Πολιτεία του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την αστυνομία. Υπό κράτηση ένας ύποπτος που «ταιριάζει σε περιγραφές μαρτύρων», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Οικονομία: Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του. «Το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. 

Αισιόδοξος ότι «θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» πριν από την 27η Μαρτίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή». Εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία και στο θέμα των αγροτών με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα, μειωμένο ανώτατο πλαφόν συντάξεων και εναλλακτικά σενάρια για τις εισφορές αγροτών και επιστημόνων περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το «σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» για τον απεγκλωβισμό της κυβέρνησης από τις «συμπληγάδες του Ασφαλιστικού».

Αθλητισμός:Ντέρμπι σήμερα, Κυριακή, στη Λεωφόρο, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (19:30), σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ματς και για τις δύο ομάδες, τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά. Πρώτο ματς της ημέρας διεξάγεται πάντως στο Καραϊσκάκη (15:00) όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Ατρόμητο. Στις 17:15 παίζουν: Πλατανιάς - Παναιτωλικός και Ξάνθη - Πανθρακικός.

Έστω κι αν δυσκολεύτηκε περισσότερο του αναμενομένου, η Μπαρτσελόνα επικράτησε στα Κανάρια 2-1 της Λας Πάλμας, σε αναμέτρηση για την 25η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και (προσωρινά τουλάχιστον) ξέφυγε εννέα βαθμούς στην κορυφή της κατάταξης. Τα γκολ των Σουάρες και Νεϊμάρ αποδείχθηκαν αρκετά για τους «μπλαουγκράνα», που ενδιάμεσα είχαν ισοφαριστεί από τον Γουίλιαν Ζοζέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: