21 Φεβρουαρίου, 2016

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry και της Ρωσίας Sergei Lavrov συζήτησαν για το ζήτημα της Συρίας, τον πόλεμο και φυσικά την ενδεχόμενη ανακωχή.

Ο ρώσος από τη μία σχολίασε αρνητικά τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή λέγοντας ότι «η Τουρκία δε θα πρέπει να κάνει προκλητικές ενέργειες» ενώ από κοινού Κέρι και Λαβρόφ επιβεβαίωσαν πως ο συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη ανακωχής, στη Συρία.

Παράλληλα συζήτησαν και τους όρους της πιθανής αυτής ανακωχής ανάμεσα στο καθεστώς Assad και τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία ενώ όπως επισημαίνεται βασικό ρόλο στην επίτευξη προσωρινής ανακωχής, θα έχει ο τερματισμός των βομβαρδισμών της ρωσικής αεροπορίας.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν δήλωσε: «η Ρωσία εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της, για εξασφάλιση βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στις επιθετικές ενέργειες τους κατά των τρομοκρατών, αλλά και κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της όπως δήλωσε συμφωνεί σε ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενώ η ίδια πηγή αναφέρει πως η συμφωνία σε μια ανακωχή θα μπορούσε να είναι ανανεώσιμη και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: